Jänsmässholmen - mitt i fjällvärlden

Två personer och tre hundar med fjällen i bakgrunden

Jänsmässholmen ligger i samebyn Jovnevaerie, här är den sydsamiska kulturen levande. JanÅke är renägare och slöjdar samiska nitbälten och hotellet har fått nya ägare. Där vägen slutar i byn börjar de besjälade fjällen med 100 mil skoter- och turspår.
#193byar #ByJänsmässholmen

Det är något magiskt att färdas på vägen mot Jänsmässholmen, med sina 630 meter över havet ligger byn mitt i Offerdals fjällvärld. Utsikten som de 24 byborna har är magnifik. Det ryker utanför fönstret på Jänsmässholmens Fjällhotell. Det är snön som smälter i den varma vårsolen.

– Nu skottar vi fram våren, säger Magnus Persson.

Det är han och Madeleine Magnusson Persson som numera driver hotellet. De sa upp sig från sina jobb i Alingsås och flyttade hit förra året. Naturen lockade, men även livsstilen med att driva ett hotell. Det serveras lunch till hungriga skoteråkare under helgerna och då ökar antalet människor i byn med 300 procent.

– Vi ska besegra vintern i år också,
säger Gösta Bergkvist och skrattar.

– Det här är en fantastisk plats, numera slåss vi om vem som ska behöva åka till stan för att handla, säger Madeleine.

– Vi ska besegra vintern i år också, säger Gösta Bergkvist och skrattar.

– Kärlek flyttar på folk, säger
Carina som är smålänning.

Han pekar bort mot en björk där grenarna är täckta av snön. Just nu är snödjupet mer än två meter. Gösta är född i byn och han tycker att det här är hans gamla vanliga by, det enda som skett är att sameskolan numera är ett hotell. Carina träffade han för länge sedan på en bibelskola i Ångermanland.

– Kärlek flyttar på folk, säger Carina som är smålänning.

Numera är de pensionärer och ägnar sina dagar åt att be och skotta snö. De är båda med i bönegrupper och varje dag ber de för byn och alla som bor här. Men även för Ukraina.

– Vi har i alla fall ett skyddsrum, det finns en bra grotta en bit bort, säger Gösta.

Det finns ingen väg till JanÅke Johnssons gård. Han håller alltid tummarna att saker i huset ska gå sönder under vintern, det är lättare att köra ett kylskåp på skotersläde än med skottkärra. JanÅke är både renägare, snöröjare i byn och så driver han sitt företag Suaja där han tillverkar samiska nitbälten. Han kan dessutom skryta med att han är kunglig leverantör. När kungen skulle firas fick JanÅke en beställning från Länsstyrelsen på ett nitbälte till kungen. Än i dag får han inte avslöja kungens midjemått. För JanÅke är det dock renarna och fjällen som är grejen.

– Jag måste få se fjäll där jag bor. Det är den där storslagenheten i fjällen som gör att jag får känna mig liten, det behöver jag, säger han.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny