Tullus är byn som brukas

Tidig morgon på Tullus Lantliv och Eva Rappe matar hönsen och ankorna. Som 15-åring flyttade Eva till Tullus med sin familj, lockbetet då var att hon skulle få en egen häst. – Tullus är hemma för mig, det är min plats på jorden, säger hon.

Genom all vind under många år har kännetecknet för byn Tullus stått pall. Tullus-tallen står vackert placerat i byn framför Oviksfjällen och Storsjön. Johan tycker att det är lugnt och bra här och för Eva är byn hemma. Här brukas det på varje kvadratmeter– och mer ska det bli. #193byar #ByTullus

Eva Rappe släpper ut ankorna och hönsen på gården och hennes tre Border collies håller koll på flocken. Det är en vacker morgon i Tullus, solen förstärker höstens färger och luften är frisk.

Ankorna letar mask i marken och Eva ger hunden Cash ett ägg som har en spricka i skalet. Cash tar ägget i munnen och släpper sedan ner det på marken så att det går sönder och slickar i sig innehållet. Mycket på Tullus Lantliv handlar om ägg.

– Jag tänkte aldrig att hönsen skulle ge inkomst, säger Eva.

Sedan 2018 driver Eva småskalig äggproduktion och säljer de flesta ägg via REKO-ringar men hon har även en egen gårdsbutik med självbetjäning som är öppen 24/7.

– Jag började med 20 höns och nu har jag 500, de går utomhus bland buskar och snår under sommaren om inte duvhöken är här, under vintern har jag dem inomhus.

Om några minuter börjar online kursen om äppelodling som Eva går under veckan. Tanken är att det i framtiden ska planteras en alléodling av äppelträd i rader på hennes åkermark.

Tullus är hemma för mig, det här är min plats på jorden,

Tullus är också Johan Petrussons plats på Tellus. Han är född i byn och här trivs han.

– Tullus är en vanlig bondby, nu jobbar de flesta med annat, men det här är en bondby, säger han.

Det är också en skidskytte-by. Tullus SG har en stark koppling till byn och Johan tävlade själv i sporten under 1960-talet och ända fram till 2000.

– Jag var nära att vinna ett SM, men min bror Olle tog guldet och jag blev tvåa. Men Tullus har vunnit många tävlingar genom åren, säger han och skrattar.

I dag är Johan funktionär så fort det är en skidskyttetävling i Östersund, där gör han vapenkontrollen på skidskyttarnas gevär. Nu när skyttebanan i byn ska renoveras med medel från lantbrukaren Lars Trollsås, är det Johan som styr upp det hela. Skyttet har alltid legat Johan varmt om hjärtat och han missar aldrig en tävling på tv: n.

– Det vill att de håller sig kall när de kommer in för sista skyttet, säger han och flinar.

Kanske är skidskyttet som Tullus-tallen i byn– den håller sig kall i vinden.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny