Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Här är alla välkomna

Bild på människor framför en skoter

Jocke Hestner, Kenneth Andersson och Fredrik Engström är tre av eldsjälarna i Krokoms Motorklubb.

Kan hela världen rymmas i en och samma förening? Krokoms Motorklubb måste vara så nära det bara går. Deras storsatsning på att öppna famnen för alla människor har väckt uppmärksamhet över hela landet.

Ursäkta ordvitsen, men det surrar friskt om Krokoms Motorklubb. Du kanske har hört det själv, från mullret på motorstadion, eller från folket som rör sig på byn.

Om vi ska göra en lång historia så kort det bara går, så kan klubben visa upp en imponerande bredd i sin verksamhet de senaste åren. Det spänner över folkrace, radiostyrda bilar och motorkollo till skotertävlingar och rallycross. För att inte nämna de verksamheter som står i startgroparna, såsom go-kart för funktionshindrade och EPA-fritidsgård.

Den öppna famnen som vi associerar till i början av texten handlar inte minst om projektet RUT inom motorsport. Det står för Rehabilitering, Utveckling och Tillgänglighet, och drivs av Krokoms MK tillsammans med Östersunds kommun och sektor LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det är just detta koncept som satt klubben på Sverigekartan.

Målsättningen är att alla med någon slags funktionsnedsättning är välkomna till föreningen, på sina egna villkor.

– Jag jobbar själv inom LSS, och det var många som frågade om motorrelaterade aktiviteter. Det var så RUT uppstod, och det blev början på en slags lavin, berättar Jocke Hestner i Krokoms MK.

Intresset var överväldigande, och det vinnande receptet var inkludering. Ingen är mindre värd än någon annan – utan alla i samhället är välkomna.

– När vi har fått ett önskemål så har vi ordnat det på något vis. Vi håller exempelvis på att skaffa en bilsimulator, eftersom några inte har möjlighet att köra i den riktiga trafiken.

Vilken form av funktionsnedsättning krävs det då för att få köra i denna inkluderande fil?

– Vi tänker väldigt brett. Jag själv har en synnedsättning och glasögon, vilket är en form av funktionshinder, säger Jocke för att exemplifiera.

Klubbens RUT-satsning har vunnit utmärkelser och resulterat i både intäkter och uppmärksamhet på riksplanet, bland annat Östersunds tillgänglighetspris på 35 000 kronor och utdelning från en nationell fond på 100 000 kronor.

Finansieringen skrapar de till mesta del ihop själva genom olika evenemang, där många i målgruppen hjälper till som funktionärer eller andra uppgifter.

När Vårt Krokom träffar Jocke tillsammans med ledaren Kenneth Andersson, så arrangerar de en uppkörning för skoterkörkort på motorstadion. Folk från hela landet har kommit till Krokom för detta ändamål.
Jocke är noga med att lyfta fram just Kenneth, och även Robert Wallter, som bidragit starkt till klubbens verksamhet.

– Det står tyvärr lite stilla under pandemin, men så fort den är över så kommer det att finnas ett stort behov av att träffas. Vi kommer nog faktiskt att behöva bygga ut lokalerna, för enbart under RUT-träffarna så kan det vara 30 personer och proppfullt, berättar Kenneth som varit kassör i snart 21 år.

Så det är ingen överdrift att alla är välkomna till Krokoms MK?

– Nej, alla är absolut välkomna. Personligen vill jag hellre ha låga medlemsavgifter och desto fler medlemmar, slår Kenneth fast.

Både han och Jocke uppmanar nu ännu fler att söka sig till klubben – både unga och gamla människor som är sällskapssjuka och gillar när det surrar.

Anders Lundin

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny