Kulturskolans Manifestival 2018

Under Manifestivalen som pågick 21–25 maj 2018 så lyftes Kulturskolans
verksamheter och duktiga elever fram. Magneten i Krokom fylldes av musik
och konstellationer av alla former, men även av debatter och workshops.

Bild på Linn Lindsjö när hon spelar fiol

Linn Lindsjö är mångkonstnär i både kultur och idrott. Hon spelar trummor och fiol och tränar kampsport och bågskytte.

Linn Lindsjö, en av kommunens drygt trehundra kulturskoleelever, har nyss gått ut åttan, sysslar både med kampsport och bågskytte men kommer aldrig att släppa taget om musiken.

Under avslutningen fick jag spela fiol med Bo Lyckligs orkester. Det var helt otroligt!

— Jag har spelat fiol sedan förskoleklass och lite senare började jag med trummor. Manifestivalen var jättekul! Jag uppträdde mest som trummis men under avslutningen fick jag spela fiol med Bo Lyckligs orkester. Det var helt otroligt! Scenen på Magneten i Krokom är liten och familjär, det känns som att man spelar för föräldrarna hemma i vardagsrummet, säger Linn.

Trots sin unga ålder är Linn en mångkonstnär i såväl kultur som idrott. Om kombinationen fiol och trummor är sällsynt så borde bågskytte och kampsport vara unik. Framtidens gymnasieval kommer närmare och Linn söker bra alternativ.
— Idag så lutar det åt Naturprogrammet. Det känns som ett brett program med många möjligheter inför framtiden. Men musiken släpper jag aldrig, i alla fall inte på hobbynivå. Det är verkligen befriande att komma hem från en jobbig dag på skolan och ”slå av sig” på trummorna. Är jag på ett annat humör försvinner jag gärna iväg i melodiernas värld på fiolen, berättar Linn.

Stefan Konradsson, verksamhetschef för Kulturskolan berättar hur och varför Manifestivalen kom till:
— Kulturskolan brukar alltid ha konserter eller olika evenemang på vårkanten. Kulturskolan har också varit föremål för diverse neddragningar. Nu ville vi visa vad vi håller på med, vad Kulturskolan kan bidra med och vad våra barn och elever skulle gå miste om utifall Kulturskolan helt skulle försvinna. Därav första delen – manifestationen. Samtidigt ville vi göra något kul och ha gästartister – en festival. Vi slog ihop orden och fick en Manifestival! säger Stefan.

Under Manifestivalen uppträdde både elever och gästartister i en hel vecka på Magneten i centrala Krokom, men även i Föllinge kyrka.
— Avslutningen på fredagen blev en riktig höjdare! Vi hade bjudit in Bo Lyckligs Gammeldansorkester som tillsammans med ett antal av våra fiolelever och Birka folkmusiklinje stämde upp till två låtar av Hoven Droven. På scenen fanns alltså hela spektrumet av Kulturskolan. Från elever i grundskolan, via fortsättningsstudier på Birka till lärare och musiker, berättar Stefan.

Manifestivalen hölls i slutet av maj, har ni sett något resultat av den?
— Publikmässigt hade vi önskat mer men vi har nått massor av människor både på Magneten och i sociala medier. Det känns som att Kulturskolan har hamnat högre upp på agendan. Jag har några lärare som har jobbat i närmare 4 decennier och de säger att de aldrig har fått träffa någon politiker. Men efter Manifestivalens politikerdebatt så besökte faktiskt ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Karin Jonsson oss i våra lokaler, berättar Stefan Konradsson.


Håkan Borgsten, projektledare för Manifestivalen
Det råder ett missnöje hos kulturskolelärarna, man anser sig inte bli sedda. Men istället för att handgripligen protestera framför kommunhuset, som några faktiskt ville, så ville vi visa det som är det bästa med Kulturskolan, nämligen de kompetenta och engagerade lärarna samt alla superduktiga elever. Jag sa att ni kan klaga hur mycket ni vill, men vill ni bli sedda så måste ni visa upp det som ni är duktiga på. Så det gjorde vi och vi fick en härlig vecka på Magneten i Krokoms centrum.

Kommer Manifestivalen tillbaka nästa år?
— Ja!

Peter Svensson

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny