Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Rymdingenjören har landat

Porträttbild på en kvinna i vinterlandskap

Det våras för rymden. I alla fall i Åflo. Här har nämligen rymdingenjören Linda Lyckman landat. Från O’Larsgården sätter hon Krokom på rymdkartan.

Linda Lyckman har alltid haft en fascination för det outforskade. Hon drömde tidigt om de djupa haven och den oändliga rymden.

– Som många tjejer ville jag väl bli hårfrisör som barn, men jag var också intresserad av teknik. Tänk om jag då hade haft en förebild som astronauten Jessica Meir att se upp till, säger hon.

Vägen till jobbet som innovationschef på Swedish Space Corporation, SSC, har varit krokig. Hon växte upp på en hästgård i Västergötland och tävlade i både hoppning och fälttävlan. Sedan har hon bott i Los Angeles, jobbat på Café Opera i Stockholm och hamnade när hon var 22 år som säsongare i Åre.

Att hon till slut vågade söka rymdingenjörutbildningen i Umeå tackar hon sin lärare Sten i Järpen för. Han såg Lindas talanger när hon läste tekniskt basår.

– Det finns ju vissa personer i ens liv som verkligen blir betydelsefulla. Han såg att jag var bra på det här med teknik och han peppade mig, säger Linda.

Efter utbildningen har Linda fått uppleva många olika platser och arbetsområden. Hon har jobbat med rymdteknik i Norge och på Nasa Goddard Space Flight Center utanför Washington i USA, och innan hon blev innovationschef var hon systemingenjör för sondraketer som skjuts upp från rymdbasen Esrange, nära Kiruna. Att få vara med när en raket lyfter beskriver hon som något alldeles extra.

– Det är något jag verkligen kan sakna från tiden som systemingenjör. Den totala anspänningen under nedräkningen, vänta på att raketen ska lyfta och hur det skakade i marken, det var en känsla jag sedan kunde leva på i ett helt år, säger Linda.

Som innovationschef ansvarar hon idag för att både förbättra och utveckla nya tjänster på SSC.

– Det är fantastiskt spännande. Särskilt nu när rymden blir allt mer kommersialiserad och integrerad med allt som händer här på jorden. Det är betydligt fler aktörer idag, och jag blir inspirerad av människor som till exempel Elon Musk. En person som verkligen driver på utvecklingen och gör det omöjliga möjligt.

I många år har Linda bott med sin familj söder om Stockholm och hon har pendlat en timme varje dag till huvudkontoret i Solna. Men längtan tillbaka till norr har hela tiden funnits där, och med pandemi och hemmajobb såg hon att det skulle kunna vara möjligt att jobba mer på distans. Så när drömgården i Åflo, en hästgård från 1930-talet som kallas O’Larsgården, dök upp i Projekt Kaxås fanns ingen tvekan längre.

– Den första jag berättade om flytten för var min chef. Vi har, som många andra företag, varit en arbetsplats där folk har jobbat från en kontorsplats från kontoret. Trots det var han inte direkt förvånad. Han har ju också sett att det här kanske är framtidens sätt att jobba. Att vi inte behöver vara låsta vid ett kontor eller en plats om det nu inte är nödvändigt av praktiska skäl, säger Linda.

Strax innan jul gick flyttlasset, och i januari började barnen, 4 och 11 år, på skola och förskola i Kaxås.

– Det har gått så fantastiskt bra. Barnen stortrivs och min sambo har fått jobb i Almåsa. Det har verkligen känts som att komma hem. Vi känner oss så välkomna. Dessa tider är det ingen skillnad att jobba härifrån jämfört med att sitta i Stockholm, förutom att jag nu kan ta en skidtur på lunchen.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny