Osten har satt Skärvången på kartan

En man lägger in en ost på hyllan

Det levande jordbruket med betande djur håller landskapet öppet i Skärvången med sina 46 bybor. Företagsamheten är stor i byn och här tillverkas tusentals strumpor och tusentals kilo ost varje år från företag som verkligen sätter byn på kartan.
#193byar #BySkärvången

Över hundra nålar arbetar i maskinen på företaget Ulleri i Skärvångens gamla skola. På tre minuter är en strumpa stickad. Sedan syr Anna Eriksson tåsömmen, tvättar strumpan och granskar den. Det är hon och Åke som driver fabriksbutiken i byn där de tillverkar strumpor i merinoull under hantverksmässiga former.

Makarna står på två ben i företagandet, deras största sysselsättning är jordbruket med köttdjuren.

– Det är väldigt roligt att göra två helt olika saker, säger Anna.

Båda är födda och uppväxta i byn och en vinterkväll för 48 år sedan var de på dans i byn och deras dans har inte tagit slut.

– Det lyckade receptet är att inte ta något för givet, säger Åke.

Om jag så blir 110 år så har jag
trattisar så det räcker till dess

Hos Leif Widegren ligger trattkantareller på tork i köket.

– Om jag så blir 110 år så har jag trattisar så det räcker till dess, säger han och ger en ostskiva till finska stövaren Figo.

Egentligen har hela Leifs liv handlat om fotboll. I maj slutade han på ÖFK efter 26 år, men att gå i pension är inget han vill så nu är han säljare för We & Sports.

– Men när jag är i stan så längtar jag hem till Skärvången, säger han.

Det är sådan gemenskap här och vill man ha hjälp
med något är det bara ett telefonsamtal bort.

Det är nu fem år sedan som han och Bittan lämnade Frösön för Skärvången.

– Det finns så många fördelar med att bo här, men det bästa är att det är lugnt och skönt. Det är sådan gemenskap här och vill man ha hjälp med något är det bara ett telefonsamtal bort.

Det mysigaste Leif vet är att gå på ostbuffén som Skärvångens bymejeri anordnar på somrarna. Det tycker 10 000 andra också, eftersom det är så många människor som besöker ostkalaset varje sommar. Förra året tog Kim Håkansson, Mathias Gabrielsson och Patrik Östlund över osttillverkningen i byn. De har en massa nya idéer och varje vecka görs nya försök till nya ostar.

– Jag får nästan stoppa Mathias och Patrik, de gasar och jag bromsar, säger Kim och skrattar.

Många bybor är anställda här och bygden hjälper ofta till med boende för de som behöver.

– Det lokala samarbetet med både bybor och företag är viktigt, vi måste hjälpa varandra, säger Mathias.


Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny