Bibliotek

Huvudbiblioteket ligger i Krokom och våra filialer hittar du i Föllinge, Nälden, Ås och Änge. Vår bok­buss rör sig i hela vår kommun, så var du än bor har du nära till biblioteket.

Det är enkelt att låna böcker. Ett och samma lånekort gäller på alla bibliotek ­­­och i bokbussen. Du kan dess­utom låna på ett av biblioteken och lämna tillbaka på ett annat. Om du letar något som inte finns på just våra bibliotek kan du fjärrlåna från andra bibliotek i landet.

Välkommen till biblioteken i Krokoms kommun – möjligheternas mötesplats för alla åldrar. Hos oss kan du bland annat låna böcker, leta information i våra databaser eller läsa tidningar och tidskrifter.


Biblioteks­katalogen

Du kan söka i bibliotekets katalog och med ditt låne­kortsnummer och PIN-kod:

 • logga in i på mina sidorlänk till annan webbplats och gör själv omlån via Internet
 • få boktips
 • ge inköpsförslag
 • nå våra databaser
 • uppdatera dina uppgifter
 • göra en fjärrlåneansökan

Öppettider biblioteken

onsdag 14 augusti

Bokbussen

Bokbussen

Bokbussen och Coronapandemin

Med anledning av coronapandemin ställs bokbussens turer in from 4/5 -20. Det begränsade utrymmet i bokbussen gör det svårt för besökare att hålla avstånd i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För att begränsa smittspridning ställs kvarvarande bokbussturer in fram till sommaruppehållet. De låntagare och skolor som berörs kommer att kontaktas angående vårens bokbusservice.

Har du önskemål om någon bok så kontakta bokbussen eller biblioteket i Krokom. Det du lånar på bokbussen kan du lämna tillbaka på vilket som helst av kommunens bibliotek.

Bokbussens tryckta turlista finns att hämta på Krokoms bibliotek och filialbiblioteken, eller kontakta oss så skickar vi den till dig. Turlistan följer grundskolans läsårstider och har därför upphåll under skolloven.

Lånetiden styrs av turlistan. Lånade böcker och andra medier lämnas åter nästa gång bokbussen besöker hållplatsen.

Här kan du läsa bokbussturlistan för hösten 2020PDF


Tidningar och tidskrifter

Tidningar och tidskrifter

Biblioteken i Krokoms kommun pre­numererar på tidningar, tidskrifter och på en tidskrifts­databas. Krokoms bibliotek har tidningen 8-sidor. Det är en nyhetstidning på lätt svenska för personer med läs-och skrivsvårigheter eller svenska som andra språk.

Papperstidningarna finns för läsning på biblioteket. De sparas i två månader. Vi kopierar om du behöver ha tillgång till en artikel.

Tidskrifter

Ett antal tidskrifter, både vecko- och månads­magasin, finns också på biblioteken. Du kan låna alla våra tidskrifter utom det senaste numret. Lånetiden är 14 dagar.

Tidningar från hela världen - Press Reader

Förutom de tryckta papperstidningarna gör vår databas Press Reader det möjligt att läsa all världens dags­tidningar direkt på dator, läsplatta eller mobiltelefon. Tid­ningarna är dags­färska och du läser direkt på skärmen. Du kan via vårt lokala nät­verk/wifi ladda ner tidningar till din surfplatta eller mobiltelefon med hjälp av en app som heter Press Reader.

Lånekort, villkor och avgifter

Lånekort, villkor och avgifter

Alla som vill låna eller använda kommunens biblioteks tjänster behöver ett lånekort. Ditt lånekort är personligt och du är an­svarig för allt material som lånas med kortet.

Det kostar inget att låna. För att få lånekort behöver du besöka ett av våra bibliotek samt visa giltig fotolegitimation. Låne­kortet gäller på alla bibliotek och bokbuss i Krokoms kommun.

Lånetid

Den normala lånetiden för böcker, e-böcker samt ljudböcker på cd och mp3 är 28 dagar. När det gäller e-böcker får du låna två böcker under en 7-dagarsperiod.

Följande undantag finns från lånetiden om 28 dagar:

 • Snabblån – 7 dagar
 • Köböcker – 14 dagar
 • Tidskrifter – 14 dagar

Förseningsavgift

Om du inte lämnar tillbaka din bok i tid får du betala en förseningsavgift, detta gäller dock inte för barn­böcker och tal­böcker/DAISY.

Betalningsalternativ på alla bibliotek är kontant och swish. På Krokoms bibliotek finns även alternativet bankkort.

Förseningsavgift vuxenmedia: 10 kronor per bok och påbörjad vecka

Förseningsavgift vuxenmedia, snabblån: 10 kronor per bok och påbörjad dag

Några tips till dig som vill undvika förseningsavgift

 • Kontrollera ditt kvitto och åter­lämnings­datum
 • Beställ övertidsvarning via sms eller e-post
 • Logga in i vår publika katalog och låna om boken via Internet
 • Ring till biblioteket och låna om boken

Fjärrlåneavgift

Om du letar något som inte finns på just våra bibliotek kan vi hjälpa dig att fjärrlåna/beställa från andra bibliotek i landet.

Avgift på beställda fjärrlån är 30 kr/bok eller kopia.

Avgift vid försening av återlämning är 10kr/dag.

Hitta till biblioteken

Hjälpte informationen på sidan dig?