- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Vatten och avlopp
- Avlopp
- Fulspolning skapar stora problem
Fulspolning skapar stora problem
Att fulspola innebär att saker som inte hör hemma i avloppet spolas ner i toaletten. De vanligaste fulspolningarna är hushållspapper, snus, tops, hushållspapper, mensskydd, våtservetter, miljöfarliga kemiska ämnen och bomullstussar.
Den enklaste lösningen för att inte fulspola är att ha en papperskorg vid toaletten där allt som inte ska spolas ner i toaletten slängs
Vad ska spolas ner i toaletten?
Det finns två enkla frågor med enkla svar om vad som ska, och vad som inte ska spolas ner i toaletten:
Vad ska spolas ner i toaletten?
- Kiss, bajs och toapapper.
Vad ska inte spolas ner i toaletten?
- Allt annat!
Hushållspapper, den vanligaste fulspolningen
Ett stort toalettrelaterat problem är att vi spolar ner saker som inte hör hemma i våra toaletter. Situationen som uppstår när toalettpapperet är slut ligger bakom många fulspolningar.
Alla kan nog känna igen sig i paniken när toalettpapperet är slut. Oftast löser vi situationen genom att torka oss med hushållspapper som sedan fulspolas ner i toaletten.
Hushållspapper och våtservetter löses inte upp som toalettpapper gör och riskerar därför att orsaka stopp och översvämningar. Många tror att det är rutornas storlek som är problemet men det hjälper alltså inte att strimla hushållspapperet, det löses ändå inte upp eftersom det är tillverkat för att hålla.
Nerspolat hushållspapper och våtservetter ger stopp i ledningar och pumpar och kan även orsaka översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag. Det uppstår också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningssystemet och köras bort för förbränning. I snitt rensas ungefär 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsvattnet.
Allt skräp som rensas bort från gallren motsvarar i vikt ca 9 hushållspappersrullar per person och år. Det är en kostsam hantering som vi skulle kunna undvika om vi alla blev bättre på att slänga skräp där det hör hemma.