- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Vatten och avlopp
- Dricksvatten
Dricksvatten
Dricksvattnet är det viktigaste livsmedlet i Sverige. Krokoms kommun har alla förutsättningar för att kunna producera ett gott och hälsosamt dricksvatten. I kommunen är cirka 11 000 medborgare anslutna till ledningsnätet. Vi producerar ca 1 300 000 kubikmeter dricksvatten per år.
Alla vattenverk, som producerar det kommunala vattnet, följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier för dricksvatten. Ett antal gränsvärden har satts upp och utifrån dessa undersöks dricksvattnet regelbundet under produktionen för att säkerställa att det inte innehåller några oönskade mikroorganismer eller kemiska ämnen.
Mer fakta om kontroll av dricksvatten hittar du på Svensk vattens webbsida:
Länk till Svensk vattens webbsida
Klor i dricksvattnet
Dricksvattnet kloreras för att rena vattnet från eventuella smittämnen och säkerställa att dricksvattnet följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier.
Klor i mycket små mängder används som desinfektionsmedel vid produktionen av dricksvatten. Kloret tar bort eventuella smittämnen och kan i vissa fall ge vattnet en svag klorsmak eller lukt. När det finns risk att bakterier kan växa och föröka sig på väg till din kran måste dricksvattnet desinfekteras med klor. Vid vattenverket sker även desinfektion med ultraviolett ljus, men det har ingen kvarstående effekt ute i vattenledningarna.
I regel kloreras allt ytvatten i Sverige. Det finns inga belägg för att klor i så låga doser skulle kunna påverka hälsan på något negativt sätt.
Överkänslighet mot klor
En del människor är överkänsliga mot klor. Det finns ett enkelt sätt att bli av med klor i sitt kranvatten. Om man tillsätter en knivsudd askorbinsyra per liter vatten avkloreras vattnet omedelbart. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär.
Mer information om desinfektionsmetoder finns på Svenskt vattens webbsida:

Om du behöver hämta vatten!
Kontakta Kundcenter, 0640 161 00
Före och efter kontorstid, SOS Alarm, 063 12 67 95.
Tips på hur du kan spara vatten

I genomsnitt använder en person 140 liter dricksvatten varje dygn. Genom enkla åtgärder i vardagen kan vi alla vara vattensmarta och bidra till en hållbar framtid.