- Startsida
- Bo, trafik och miljö
- Vatten och avlopp
- Dricksvatten
Dricksvatten
Dricksvattnet är det viktigaste livsmedlet i Sverige. Krokoms kommun har alla förutsättningar för att kunna producera ett gott och hälsosamt dricksvatten. I kommunen är cirka 11 000 medborgare anslutna till ledningsnätet. Vi producerar ca 1 300 000 kubikmeter dricksvatten per år.
-
Eget vatten
Har du en fastighet med egen vattenbrunn så bör du ta vattenprov minst vart tredje år. Du får då reda på om vattnet är hälsosamt att dricka och inte påverkar ledningar, varmvattenberedare, diskmaskiner och annan utrustning negativt.
-
Kontroller och vattenverk
Kommunen har totalt tjugo vattenverk i med olika kapacitet. Oavsett storlek gäller samma regler för att kontrollera vattnets kvalitet. Östersunds kommun förser Byskogen och Sånghusvallen med vatten.
-
Vattenskyddsområden
Om man bor eller verkar inom ett vattenskyddsområde finns det bestämmelser (skyddsföreskrifter) som styr vad som är tillåtet och inte. Det handlar om att du måste vara extra försiktig med aktiviteter och användning av skadliga ämnen som kan som kan förorena vattentäkten. Vissa aktiviteter kräver tillstånd från Bygg- och miljö.
-
Vattnets hårdhet
Vattnets hårdhet bestäms av halterna kalcium och magnesium. Ju högre halter desto hårdare vatten. Vattnets hårdhet påverkar din tvätt. Mjukt vatten behöver inte lika mycket tvättmedel som hårt vatten. I Sverige anges vattenhårdhet i tyska hårdhetsgrader °dH där 1°dH motsvarar 10 milligram kalicumoxid per liter vatten.
Om du behöver hämta vatten!
Kontakta Kundcenter, 0640 161 00
Före och efter kontorstid, SOS Alarm, 063 12 67 95.
Tips på hur du kan spara vatten
I genomsnitt använder en person 140 liter dricksvatten varje dygn. Genom enkla åtgärder i vardagen kan vi alla vara vattensmarta och bidra till en hållbar framtid.