Förebyggande och återanvändning

Bild på illustrationen avfallstrappan

Avfallshierarkin, eller avfallstrappan, är en del av EU-lagstiftningen och säger att avfall i första hand ska förebyggas. I andra hand kommer återanvändning av produkter, i tredje hand återvinning av materialet i avfallet. I fjärde hand ska energin i avfallet återvinnas och i sista hand kommer deponering av avfallet. Ju högre upp i avfallstrappan vi kommer desto mindre påverkas miljön.

Återvinna är bra, förebygga är bäst

Att återvinna avfall är bra, men det är ännu bättre för klimatet och miljön om vi kan jobba förebyggande. Att förebygga avfall är att minska mängden avfall och avfallets farlighet. Det är något du gör innan en produkt blir avfall. Det förebyggande arbetet handlar alltså inte om sortering av avfall utan om saker vi gör vid till exempel inköp, lagring och användning för att förhindra att produkter blir avfall överhuvudtaget.

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår

Säg nej till pappersreklam

Välj kranvatten istället för att köpa vatten på flaska

Välj kranvatten istället för att köpa vatten på flaska

För några öre litern får du rent och friskt dricksvatten direkt ur kranen. Ett enkelt sätt att minska både transporter och avfall, samtidigt som du sparar pengar.
Att panta flaskor och burkar är självklart bättre än att slänga tomma förpackningar i soporna. Men för klimatet är det mer än fem gånger bättre att byta ut flaskvattnet mot kranvatten som inte kräver några förpackningar alls.

Gilla begagnat

Gilla begagnat

  • Att köpa kläder, textilier och möbler på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkat.
  • Att producera kläder och textilier är en stor belastning för miljö och klimat. Det är hela 10 gånger bättre för klimatet att återanvända än att tillverka nytt.
  • Begagnade möbler är oftast billigare än nya och håller många gånger en bra kvalitet.
  • Köp och sälj på internet, klädbytardagar, secondhand-butiker eller få av och ge till vänner och bekanta.

Låna böcker och e-böcker

Låna böcker och e-böcker

Välj ljudböcker eller e-böcker, så sparar du både på naturens resurser och minskar avfallet.
Föredrar du att läsa på papper – låna på biblioteket eller byt böcker med vänner och kollegor.

En bokbytarhylla på jobbet eller i andra gemensamma utrymmen är ett klassiskt sätt att dela böcker med varandra.

Flergångslåda till lunch

Flergångslåda till lunch

Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat och köp kaffet i en flergångsmugg. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan.

Välj flergångspåsar

Välj flergångspåsar

Ta med egna påsar när du handlar eller packa i en väska eller ryggsäck. Många livsmedelsbutiker säljer små påsar i flergångsmaterial som är praktiska när du handlar frukt och grönt. Frukt och grönsaker med tjockare skal klarar sig ofta bra utan påse.

Länge leve datorn

Länge leve datorn

Många köper en ny när den gamla börjar bli långsam. Det ger upphov till elektronikavfall, som har stor påverkan på miljö och klimat. Men sköter du om din dator på rätt sätt kan den prestera på topp betydligt längre.

  • Torka av datorn regelbundet.
  • Stäng locket på bärbara datorer när de inte används. Låt inte stationära datorer stå direkt på golvet.
  • Skydda bärbara datorer med väska eller ett fodral.
  • Stäng alltid av datorn vid transport och lyft den aldrig i skärmdelen. Låt inte datorn ligga i stark kyla eller värme.
  • Stäng ner program som inte används. Stäng av datorn och skärmen när du inte använder den.
  • Ladda batteriet ofta. En vanlig missuppfattning är att batteriet ska laddas ur helt innan det laddas upp, men så är det inte med moderna datorer.
  • Rensa regelbundet bort filer som du inte behöver. De gör att datorn arbetar långsammare. Installera om datorn ifall den blivit långsam.
  • Byt batteri när det är slut. Sätt i ny hårddisk och extra minneskort om du behöver mer kapacitet.

Ge din telefon ett längre liv

Ge din telefon ett längre liv

Genom att behålla din mobil något extra år gör du miljön en stor tjänst och sparar pengar på köpet. Precis som datorer ger mobiltelefoner upphov till miljöfarligt elektronikavfall.

  • Skydda mobiltelefonen med ett bra skal, helst med gummikant som går upp över skärmen, och skyddsfilm över skärmen.
  • Utsätt inte mobilen för stark kyla eller värme.
  • Dra ur och skydda headset och laddsladdar.
  • Stäng ner appar som inte används.
  • Använd strömsparläge och reglera skärmens ljusstyrka.
  • Ladda batteriet ofta. En vanlig missuppfattning är att batteriet ska laddas ur helt innan det laddas upp, men så är det inte
  • Rensa regelbundet bort appar som du inte behöver. De gör mobilen långsammare.

Välj begagnade leksaker

Välj begagnade leksaker

För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut. Leksaker som ditt barn tröttnat på kan vara jättespännande för någon annan. Sälj eller skänk bort dem istället för att slänga.

Välj bort engångsprylar hemma

Välj bort engångsprylar hemma

Kaffefilter, bakplåtspapper, värmeljus, pappersservetter, hushållspapper… Många av de små engångsgrejer du använder till vardags kan ersättas.

  • Välj kaffefilter som kan användas igen
  • Skaffa flergångskoppar för värmeljus
  • Använd en slaskskrapa för att plocka upp ur diskhon
  • Använd en disktrasa för att göra rent matbord och diskbänk
  • Välj diskbara bak- och pajformar
  • Använd tändstickor eller påfyllbara tändare istället för engångständare
  • Ersätt plast- och aluminiumfolie med bivaxfolie
  • Använd isfack istället för ispåsar
  • Ersätt engångsservetter med tygservetter
  • Byt ut fryspåsar mot diskbara lådor
  • Smörj bakplåtar med matfett istället för att använda bakplåtspapper

Minska matsvinnet

Minska matsvinnet

Om du minskar ditt matsvinn gör du en insats för klimatet och miljön, men också för din plånbok.

Tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

  • Lär dig vad datummärkningen står för och lär dig lita på dina sinnen. Ser det bra ut, luktar det bra och smakar det bra så är det oftast inget fel, även om bäst före-datumet har passerat.
  • Planera dina inköp. Inventera vad som finns hemma, planera dina måltider och skriv inköpslistor.
  • Välj "fula" varor. Det är inget fel på en krokig gurka, en knölig morot eller en konservburk med en liten buckla.
  • Använd så mycket du kan av ett livsmedel. Till exempel stocken på broccolin: gör en soppa, hacka ner i en gryta eller skär den i mindre bitar och ät som vanligt.
  • Töm förpackningarna ordentligt, det gömmer sig mer fil i paketet än vad du tror!
  • Välj bäst före-datum efter när du ska äta produkten. Är det något du ska ha ikväll kan du ta ett kortare datum, är det något du ska ha om en eller två veckor ett längre.
  • Håll en låg temperatur i kylskåpet, ju lägre temperatur desto bättre håller dina livsmedel. Temperaturen ska gärna ligga på plus 4 - 5 grader. Var du ställer dina matvaror spelar också roll. Kött, fisk och mejeriprodukter ska stå på den kallaste platsen. De flesta grönsaker mår bäst av att förvaras i kylen. Medan andra, som banan och ananas kan få köldskador. Ägg kan förvaras i rumstemperatur, bäst före-datumet är satt utifrån det. Men de kan också förvaras i kylen och då håller de även efter bäst före-datumet.
  • Tänk på portionsstorleken! Ta en mindre protion om du inte tror att du kommer orka äta upp eller ta det säkra före det osäkra och ta en liten portion för att sen ta mer.
  • Ta hand om resterna: gör matlådor, ha kylskåpsrensning till middag då och då eller hitta på nya kombinationer och maträtter med resterna!

Bäst före och sista förbrukningsdag

Bäst före-datum

Är en rekommendation från tillverkaren som berättar hur länge ett livsmedel förväntas hålla sin kvalité. Därefter blir kvalitén så småning om sämre, men det kan fortfarande vara fullt ätbart. Titta, lukta, smaka!

På Livsmedelsverket kan du se en film om bäst före-datum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sista förbrukningsdag

Anger hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Används framförallt för livsmedel som lätt kan förstöras av mikroorganismer och där lagrings­tiden kan bidra till att ett livsmedel riskerar att bli hälsoskadligt, trots att det har förvarats enligt förpack­ningens anvisning.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny