Translate site

Startsida Krokoms kommun

Farligt avfall

Vissa saker får aldrig hamna i soppåsen eller spolas ner i avloppet!

Några av de egenskaper som utmärker farligt avfall är att det kan var giftigt, cancer­framkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt. Dessa produkter har ofta en varningsmärkning.

Är du osäker på hur du ska göra med ditt avfall är det bättre att lämna in det som farligt avfall än att lägga det i soppåsen eller spola ner det.

Kemikalier
Kemikalier som färg, lim, sprayburkar, oljefilter, petroleumprodukter, rengöringsmedel mm ska alltid lämnas på en Återvinningscentral.

Tänk på att lämna ditt farliga avfall i originalförpackning eller väl uppmärkt. Blanda aldrig olika typer av farligt avfall. Tänk på att även nagellack och aceton är farligt avfall. Sprayburkar kan vara svåra att tömma, lämna dem då som farligt avfall.

Elavfall
Detta är saker som drivs med elsladd eller batterier, exempelvis hushållsmaskiner och leksaker, men även lysrör och glödlampor.

El-avfallet innehåller farliga ämnen och måste tas omhand på ett särskilt sätt. Förbrukade elapparater lämnas på återvinningscentralen.

Lysrör och lågenergilampor innehåller giftigt kvicksilver och glödlampor innehåller bly. De ska därför alltid lämnas på en återvinningscentral. Om du slänger glödlampor i glas­återvinningen förstörs glasmassan.

Kyl, frys och vitvaror
Vissa vitvaror innehåller miljöfarliga ämnen. Kylar och frysar kan innehålla freoner som förstör ozonlagret. Lämna dem därför alltid på en återvinningscentral. De farliga ämnena tas om hand och förstörs och plaster och metaller separeras och återvinns.

Batterier
Alla batterier ska lämnas på Återvinningscentralen eller i en batteriholk. Läs mer under Producentansvar.

Läkemedel
Överblivna eller gamla mediciner samt kanyler och sprutspetsar ska lämnas in på ett apotek.

Uppdaterad 2017-12-12 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se