Storslagen vandring

Tre personer vandrar på ett fjäll.

Oavsett om du är proffs eller nybörjare inom vandring så kan du rikta in kompassen mot Krokoms kommun. Få områden i Europa erbjuder sådan mångfald för den som vill upptäcka naturen på riktigt nära håll – alltså till fots.

Här finns allt från familjevänliga leder på lågland, till uråldriga stigar på vidsträckta fjäll. Krokom kan dessutom stoltsera med en av Europas sista vildmarker, nämligen Hotagens naturreservat, där bara orken och tiden sätter stopp för äventyret. Du får heller inte missa vårt berömda blomsterfjäll Ansätten, dit människor från hela världen kommer för att botanisera bland vackra växter i storslagen miljö.

Naturen är världens bästa lekplats, och ett tempel för njutning. Så tveka inte – utan upptäck vilda Krokoms kommun till fots du också! Här nedan presenterar vi 10 tips som leder dig på rätt väg, oavsett om du vill vara borta flera dagar eller bara någon timme.

Ansätten

Ansätten

Man kan nästan säga att alla vägar leder till Ansättfjällen. Här finns inte mindre än 12 markerade vandringsleder, i varierande längd och svårighetsgrad. Ett eldorado för vandraren helt enkelt. Missa inte att följa med på en guidad tur längs Blomsterleden, eller att promenera upp till Önrun för att beskåda ett av landets mest spektakulära fjällpanoraman. Bakvattnet och Åkersjön är två givna basläger, där du även kan parkera bilen. Särskilt intressant för familjen är Barnens Naturstig, som är väldigt lättillgänglig. Missa heller inte vandringen längs Ansättåns canyon, där du kan ta bilen ända fram och sedan avgöra själv hur långt äventyret ska bli. Ta med både badbyxorna och kameran! Information om lederna kan du läsa om under fler vandringar i kommunen eller besöka facebooksidan Vandring i Ansättfjällen. Du har väl inte missat Vandringspassen i Ansättfjällen i sommar? Tio leder ingår; Andrum, Ansättåleden, Barnens naturstig, Björnklumpen, Blomsterleden, Buvägen, Finntjärnleden, Kommissionsleden, Strömhöjden och Önruleden. Vandringspass och stämpel finns i starten av varje led. Där kan man också lämna sina stämplade kort. Ge dit ut och ta stämplar!


Läs mer om vandringar Ansätten

facebooksidan Vandring i Ansättfjällen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandrare på en spång

Hotagens naturreservat

Hotagens naturreservat

Detta är ett vidsträckt vildmarksområde som verkligen bjuder in till strapatser. Det råder generellt flygförbud och terrängfordonsförbud, vilket innebär att det är få störningsmoment i detta opåverkade lågfjällslandskap. Några bra utgångsplatser är Lakavattnet och Storåbränna, där du antingen kan följa skoterlederna eller navigera på egen hand utanför stigarna. Glöm inte myggmedel, fiskespö och fiskekort. Stor chans/risk för mobilskugga.


Läs mer på Länstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hällebergetleden

Hällebergetleden

Byn Kaxås är ett givet utflyktsmål i Krokoms kommun, där du både kan beundra utsikten från bilsätet och till fots. Vi rekommenderar en vandring upp till landmärket Hällberget, där det väntar en öppen stuga som du kan värma dig i om så önskas. Leden är 3 kilometer lång med skiftande terräng och bitvis branta passager. Utgångspunkten ligger tydligt skyltat mellan Kaxås och Bleckåsen längs väg 671. Här kanske du stöter på någon av Offerdals vassa skidåkare, där de brukar slipa på sommarformen upp och ned för berget.


Läs mer om Hällbergetleden

Två personer dricker kaffe och pekar på utsikten över sjö och böljande landskap från en höjd

Jänsmässholmen

Jänsmässholmen

Mitt i Offerdals fjällvärld ligger den anrika mötesplatsen Jänsmässholmen, som är ett klassiskt nav för både fjällvandrare och fiskare. Här befinner du dig i renbetesland, med många mils vandringsmöjligheter framför dig. På vägen upp mot Sandtjärn och Långvattnet väntar exempelvis en magnifik vy över Ansätten. Vi rekommenderar en vandring till trollska och mysiga Bergtjärn, som ligger drygt 4 kilometer från vägen med tydlig skyltning och bra led. Därifrån fortsätter sedan stigen mot Långvattnet. Det går skoterled från Jänsmässholmen också, men den går mestadels över sankmark och bör undvikas.


Läs mer om leden till Bergtjärn Öppnas i nytt fönster.

Oldfjällen

Oldfjällen

För den erfarna vandraren som söker utmanande flerdagarsturer så är Oldfjällen ett måste. Här är det bara att packa tältet, sovsäcken och gasolköket. Norr om Olden ligger vackra och vilda Sösjöfjällen och Oldfjällen, som är två vidsträckta fjällområden. Här hittar du bland annat fjälltopparna Lappluvan, Himmelsraften, Mjölkvattsfjället och såklart Oldklumpen. De flesta lederna är omarkerade, så se till att både kartan och kompassen är med. Här finns även fina fiskevatten, så ta gärna med fiskespöt och fiskekort för de vatten som är upplåtna.


Läs mer om vandring i Oldfjällen

Läs mer om fiske i kommunen


kvinna går över myr med skog och fjäll i bakgrunden

Åkerån/Långan

Åkerån/Långan

Redan för 6 000 år sedan strövade jägarfolket längs skogsåarna Åkerån och Långan, där de fångade fisk och annat vilt i dessa vackra omgivningar. Här kan du både fiska, bada i naturliga pooler och studera fornlämningar. Det finns inga markerade vandringsleder, men det är inga problem att orientera sig fram på små stigar längs vattendragen. En bra utgångspunkt hittar du mellan byarna Landön och Långan, där det även är skyltat till en stenåldersboplats.

Rödön

Rödön

Här väntar ett vägnära äventyr för hela familjen. På Rödön kan du vandra, bada och varför inte passa på att fiska i Storsjön? Ett måste är att promenera ut till Tibrandsholmen, där historiens vingslag omsluter din vistelse. På vägen mot den bildsköna Tibrandsholmen vandrar du i Storsjöodjurets lekfulla spår, och det finns även ett vindskydd att rasta vid. Om du parkerar vid Rödöbron så har du dessutom bara någon kilometer till naturstigen mot Vikekärret, där det växer flera arter av fridlysta orkidéer.


Läs mer om Storsjöodjurspaning

Läs mer om Vikekärret

Läs mer om Tibrandsholmen på Rödön

Ryggen på ett barn som sträcker ut armarna mot en sjö

Tysjöarna

Tysjöarna

Detta är ett mycket lättillgängligt och familjevänligt utflyktsmål på gränsen mellan Östersund och Krokom. Tysjöarnas reservat är bland annat ett eldorado för fågelskådare, eftersom det är en populär hållplats för tranor, svanar och andra fågelarter. Här finns också ett av världens största kalkblekefält, som är en given sevärdhet för unga som gamla. Vandringen dit är förhållandevis enkel på en kilometerlång träramp. Du kan parkera direkt vid E 14 eller gå längs Semsån från Tysjö­vägen i Lugnvik.


Läs mer om Tysjöarna

S:t Olavsleden

S:t Olavsleden

Om du vill ge dig ut på pilgrimsvandring så behöver du faktisk inte åka längre än till Krokom och Jämtland. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den klassiska pilgrimsfärden till Spanien. S:t Olavsleden är 58 mil lång och sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst. Du behöver självfallet inte vandra hela sträckan, utan du kan välja att starta och gå i mål på många orter längs vägen.


Läs mer om etappen Östersund-Krokom-Åre Öppnas i nytt fönster.

Pinne med skyltmarkeringar med riktning så som Glösa, Wången, S:t Olavsleden med vandringssymbol

Glösa/Alsen

Ett givet utflyktsmål i Krokoms kommun är Glösa och Alsen, oavsett om du är vandrare eller bara historieintresserad naturälskare. Här finns flera markerade leder att välja mellan i olika längd och svårighetsgrad. Den historiefyllda Fornstigen från Glösa Älgrike till järnåldersgraven Rysshögen är 8 kilometer fram och tillbaka i lätt terräng. Om du har krafter kvar så är även Bröllopsstigen ett måste. Även där kan du utgå från Glösa (2,3 kilometer) eller från Wången (4,5 kilometer). På Honingsbergets topp hittar du både den omtalade Bröllopsstenen, och en vidunderlig utsikt över nejden.


Läs mer om vandringar i Alsen

Utrustning på utflykten och fler vandringar

Få tips om vad du bör ha med dig i ryggsäcken när du ger dig ut på tur och läs mer om vandringar i kommunen!


Läs om - Utrustning på utflykten

Läs mer om vandringsleder i kommunen

Bild på man och pojke som går längs en sjö i ett stenigt landskap

Meny