Translate site

Startsida Krokoms kommun

Jämtlandspotatis till skolbarn och gamla

Lena Träskvik, Magnus Larserud, Malin Larserud och Hanna Holmberg är nöjda över det lokala alternativet.

Nu är det klart. Skolbarn och äldre på boenden i Östersund och Krokom får potatis från hjärtat av Jämtland. Stocke Gård på Frösön vann upphandlingen och blir potatisleverantör från och med mars 2019.

Stocke är byn vid Frösö Kyrka med milsvida utsikter över Storsjön och den Jämtländska fjällvärlden. Här, i hjärtat av Jämtland på de bördiga sluttningarna mot Storsjön har människor odlat i hundratals år. Magnus och Malin Larserud kom hit för två år sedan, då de förvärvade Stocke Gård som ligger strax nordväst om Frösö Kyrka. Idag odlar de potatis certifierad enligt Svenskt sigill och även hö och spannmål. Potatissorterna som odlas är Arielle, Solist, Wega, King Edvard, Mandel och Sava.

– Det känns jätteroligt att få leverera till Östersunds och Krokoms kommuner, så nära och utan långa transporter, säger Malin Larserud.

– Det blir ett till ben att stå på för oss, lägger Magnus Larserud till.

Hanna Holmberg, kostsamordnare på måltidsservice i Östersunds kommun och Lena Träskvik, kostchef i Krokoms kommun, är nöjda över att det blev en lokal leverantör som vann upphandlingen. Ett av kraven som ställdes var att det skulle vara en fast potatis med smak klass 1. Stocke Gård svarade väl upp mot kraven och nu kommer förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och äldreomsorgen i de båda kommunerna få äta av den närodlade potatisen.

– Det är roligt att det blev en lokal leverantör. Det är första gången på många år som vi lyckats med det, säger Hanna Holmberg.

– Som kommun får vi ju inte ställa krav om lokalproducerat i upphandlingen. Alla leverantörer ska kunna konkurrera på lika villkor, förklarar Lena Träskvik.

Jämtlandspotatisen tycks vara konkurrenskraftig. Även Bräcke kommun kommer under 2018 att få en lokal potatisleverantör, berättar Hanna.

En av styrkorna med jämtlandsodlad potatis, förklarar Magnus, är att den totala ytan för potatisodling är relativt liten. Sjukdomsangreppen blir färre.

– Vi behöver inga bekämpningsmedel förutom undantagsvis, om vi skulle få in bladmögel, säger han.

För att leverera kommersiellt gångbar potatis är det många saker att tänka på, särskilt när det kommer till lagring.

– Vi behöver ha en potatis som är gångbar ända till juli året efter. Det ställer krav på potatissorten, men också på hantering och lagring. Det är noga att den potatis vi stoppar in i lagret är helt frisk och det är noga att ventilationen i lagret är rätt, förklarar Magnus vidare.

Idag odlar Magnus och Malin cirka 350 ton potatis per år. De har 10-15 anställda på gården.

Den norra delen av Sverige erbjuder en relativt liten marknad. För odlarna här innebär det en utmaning, enligt Magnus.

– Vi ligger långt ifrån de stora packerierna, de som vill köpa stora mängder potatis. Söderut där den stora marknaden finns är möjligheten till avsättning större. Det gör att företagen där är större och effektivare. Det ger såklart fördelar i pris, säger han.

Men förutsättningarna för potatisodling är ändå goda i Jämtland. Den bördiga och kalkrika lerjorden tillsammans med ljusa sommarnätter ger god potatis av hög kvalitet. Malin ser nya möjligheter framåt.

– Just nu tittar vi på hur vi kan skapa en smidig orderportal och hur vi kan leverera till dem som erbjuder matkassar. Folk handlar annorlunda idag, säger hon.

Text och foto
Sara Stenberg

Uppdaterad 2018-06-04 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se