Här hittar du information om Coronaviruset
Kontakta oss via telefon och mejl!
På grund av coronaviruset vill vi att våra medborgare i första hand kontaktar oss via telefon eller mejl, och så långt det är möjligt undviker personligt besök till kundcenters reception i kommunhuset och i det röda huset på kullen.
Så här kontaktar du oss
Ring på telefon 0640 161 00 eller mejla till kundcenter@krokom.se
Det här gäller för vaccinering mot covid-19
Det här gäller för vaccinering mot covid-19
Alla i Jämtland/Härjedalen över 18 år kommer erbjudas gratis vaccin mot covid-19. Vaccination är det effektivaste sättet för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.
Just nu pågår vaccinering mot covid-19 på särskilda boenden och inom hemsjukvård. Vem som får vaccin först styrs av nationella prioriteringar där grundprincipen är att de som har störst risk att bli allvarligt sjuka ska erbjudas vaccinet först. Det går alltså inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering nu.
Region Jämtland Härjedalen kommer informera löpande om vaccineringen i länet via tidningsannonser, på sin hemsida samt via 1177. Håll dig uppdaterad!
Informationsblad om hur vaccineringen går till
Håll dig uppdaterad via krisinformation.se. Där hittar du den allra senaste informationen. På den här sidan hittar du specifik information för Krokoms kommun.
Använd munskydd när du åker kollektivt
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd ska användas i kollektivtrafiken under vissa tider på dagen. Rekommendationen gäller från och med den 7 januari.
Rekommendationen att bära munskydd i kollektivtrafiken omfattar alla födda 2004 och tidigare. Det gäller för resor mellan klockan 7.00 och 9.00 samt 16.00 och 18.00 då det kan vara svårt att hålla avstånd på grund av trängsel.
Här hittar du de senaste nyheterna från myndigheterna
Om du har symptom som feber, förkylning, ont i magen eller hosta ska du stanna hemma. Kontakta 1177 för rådgivning om provtagning.
Krokoms kommun följer händelseutvecklingen tillsammans med Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen och övriga kommuner i Jämtlands län genom regelbundna samverkansmöten.
Håll dig uppdaterad!
På krisinformation.se kan du läsa mer om hanteringen av utbrottet av covid-19 och vad du kan göra för att undvika att sprida smittan. Här hittar du senast bekräftade informationen på både nationell och regional nivå, information från Folkhälsomyndigheteten med rekommendationer för att minska smittspridning mm.
Information på andra språk om covid-19
Information på andra språk om covid-19
Folkhälsomyndigheten publicerar information på andra språk om hur du kan skydda dig och andra från smitta. Sidan uppdateras löpande.
Information på andra språk på folkhälsomyndighetens hemsida
Om du är orolig
Röda korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771–900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00–16.00
Mind för psykisk hälsa erbjuder Äldrelinjen för den som längtar efter någon att prata med. Stödtelefonen nås på telefonnummer 020 - 22 23 33 och har öppet vardagar 08:00-19:00 och helger 10:00 - 16:00
Svenska kyrkan erbjuder samtal med präster och diakoner på den ort där du bor. Jourhavande präst kan man prata med via telefon, digitalt brev eller chatt. Telefonjouren är öppen alla dagar mellan 17.00 och 08.00. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst.
Uppdrag psykisk hälsa erbjuder en mängd nyttiga länkar för dig som söker information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristid. Länkarna är anpassade för olika målgrupper och behov.
nyttiga länkar om Psykisk hälsa i kristid
Om du är utsatt för våld
Centrum mot våld erbjuder stödsamtal till personer som är eller har varit våldsutsatta. Telefonnumret är 0200-120 145.
Kvinnojouren finns till för att stötta kvinnor som utsatts för våld och deras barn.Telefonnumret är 063-13 25 00.
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsätts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Telefonnumret är 020–50 50 50.
Om du vill komma igång med fysisk aktivitet
Riksförbundet HjärtLung erbjuder kostnadsfri rådgivning om mat och träning, kostnadsfria samtal med hälsocoacher och en rad aktiviteter via hemsidan;
Stöd för personer i riskgrupp
Behöver du hjälp med hemleverans av matvaror eller inköp av hygienartiklar? Det finns hjälp att få.
Länk till sidan Frivillighjälp med mer information och kontaktuppgifter
Så undviker du att smittor sprids
Här är några generella tips på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:
- Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
- Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
Hosta eller nys i armvecket. - Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
- Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.
- Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
Vård och omsorg
Här hittar du viktig information som rör verksamheter inom vård och omsorg samt individ- och familjeomsorg
Hårdare restriktioner för besök på särskilt boende
Hårdare restriktioner för besök på kommunens särskilda boenden
Smittspridningen ökar i länet och oron är stor för att smitta ska komma in på särskilda boenden. Därför inför Krokoms kommun skärpta besöksrestriktioner från och med onsdagen den 11 november.
Restriktionerna innebär att inga bokade besök kommer att ske ute på avdelningarna. Alla besök kommer att genomföras vid våra mötesplatser med plexiglasskärmar. Här finns även tillgång till ljudförstärkning för dem som har svårt att höra. Dessutom finns möjligheten att kommunicera med sin anhöriga via de läsplattor som finns på samtliga avdelningar. Undantag från restriktionerna beviljas av verksamheten om det handlar om en person som befinner sig i livets slutskede.
Hur många är smittade av Covid-19 inom socialförvaltningen?
Hur många är smittade av Covid-19 inom socialförvaltningen?
Totalt 0 medarbetare inom Socialförvaltningen är just nu sjukskrivna med konstaterad Covid-19.
Äldreboenden: 0
LSS: 0
Hemtjänsten: 1
Övriga verksamheter: 0
Friskskrivna efter tidigare konstaterad Covid-19: 36
Smittade vårdtagare/brukare just nu: 0
Avlidna vårdtagare: 0
Äldreboenden där smitta finns: Just nu finns inget boende med konstaterad smitta i Krokoms kommun
Vi uppdaterar denna information i takt med att nya testresultat kommer in. Uppdateringen sker efter att det närmaste arbetslaget först informerats. Denna information uppdaterades senast den 23 februari.
Viktig information inom vård och omsorg
Viktig information inom vård och omsorg
Daglig verksamhet öppnas stegvis upp
Den 14 april stängdes den dagliga verksamheten ned helt, för att sedan öppnas i begränsad form någon vecka senare. Individer i samma boende har daglig verksamhet tillsammans och undviker därmed extern kontakt. Från vecka 33 och 34 erbjuds även individer utan LSS-boende daglig verksamhet igen i viss omfattning.
På tre av våra LSS-boenden där vi har extra utsatta riskgrupper stannar individerna fortsatt hemma från sin dagliga verksamhet. Stöd o service betalar ut den så kallade habersättningen till alla inom Daglig Verksamhet, som om de var på jobbet.
Vårdtagare på äldreboende i Krokoms kommun smittad efter vård på sjukhus
En vårdtagare har konstaterats smittad med Covid-19 efter vård på sjukhus. Vårdtagaren hade testats, men provresultatet hade inte kommit när denne skickades till ett äldreboende i Krokoms kommun. Utifrån att provsvaret inte kommit fattade Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska beslut om att vårdtagaren skulle betraktas som smittad. Personalen använde full skyddsutrustning, vårdtagaren isolerades och personalen gick inte emellan denna och andra vårdtagare. När testresultatet kom visade det sig att vårdtagaren hade Covid-19. Vårdtagaren vistades under en period på sjukhus, men är nu frisk. Smittan spred sig inte till personal eller andra vårdtagare. Efter händelsen har Krokoms kommun öppnat en avskild avdelning som en extra säkerhetsåtgärd när vårdtagare till exempel kommer från avdelningar på sjukhuset där smittspridning förekommit.
Provtagning av personal som jobbat på sjukhuset innan jobb inom Socialförvaltningen
Vid enstaka tillfällen händer det att personal från Socialförvaltningen behöver jobba inne på avdelning på sjukhuset. Dessa personer kommer att testas för Covid-19 innan de går tillbaka till sitt ordinarie arbete. Om provsvar dröjer kommer medarbetaren att få lön under väntetiden.
Möjligt träffas inomhus på äldreboenden igen
Under sommaren har det funnits säkra mötesplatser utanför Solbacka, Blomstergården och Hällebo. Från 1 oktober flyttas dessa mötesplatser in i lämpliga utrymmen inomhus Kontakta avdelningen där din anhörige bor för att boka tid för ett möte.
Länk till mer information om vad som gäller vid besök
Ingen smitta på testad enhet på Blomstergården enligt pilotstudie
All personal på en av enheterna på Blomstergården i Krokom har testats för Covid-19. Ingen bar på smittan. Masstestningen är ett led i en pilotstudie som drivs av Region Jämtland Härjedalen.
Ingen smitta på Solbacka enligt pilotstudie
Äldreboendet Solbacka i Föllinge är med i en pilotstudie som drivs av Region Jämtland Härjedalen. All personal som arbetar i Solbackas byggnad har testats för Covid-19 vid två tillfällen. Syftet är att undersöka om även symptomfri personal kan vara smittad. Masstestningen har visat att ingen på Solbacka bar på smittan.
Kraftsamling för underhållning till isolerade
Krokoms kommun har som mål att alla våra boenden ska få någon form av underhållning varannan vecka. Patriks Combo var först ut och genomförde en miniturné till fyra av kommunens gruppbostäder, Svenska Kyrkan har sjungit vid kommunens äldreboenden, biblioteket har spelat in konstutställningar.
Vill du också bidra, kontakta vår kultursamordnare Louise Öhnstedt;
Telefonnummer: 0640 - 162 72
Mail: louise.ohnstedt@krokom.se
Många med vårdkompetens i Krokoms kommun
Den kompetensinventering som gjorts i Krokoms kommun visar att 100 personer har utbildning och/eller erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. Det handlar till exempel om ett större antal vårdbiträden, 28 undersköterskor och 3 sjuksköterskor som idag arbetar med andra arbetsuppgifter inom kommunen. Just nu räcker ordinarie personal och vikarier till för att täcka behovet inom Socialförvaltningen.
All personal utbildas i basala hygienrutiner
All personal inom socialförvaltningen har utbildats i basala hygienrutiner.
Läsplattor till äldreboenden och gruppbostäder
Samtliga äldreboenden och gruppbostäder för personer med funktionsvariationer har utrustats med läsplattor. Läsplattorna har konton för Skype, Zoom och Facetime.
Personal som blivit frisk
Vård och omsorgspersonal som haft t.ex. förkylning eller influensa och blivit friska, kan återgå i tjänst efter att dom varit helt symptomfria i två dagar.
SFI-undervisning sker digitalt
Från och med onsdag den 18 mars har vuxenutbildningen i Krokom helt gått över till distansundervisning inom SFI och Vård- och omsorgsutbildningen. Det görs utifrån regeringens rekommendationer.
Matlådor ersätter sociala måltider för vissa äldre
De äldre personer i Krokom som av sociala skäl brukar äta på Hällebo erbjuds matlådor i stället.
Dagverksamheten Polstjärnan är öppen
Dagverksamheten för äldre, Polstjärnan i Krokom, är fortsatt öppen. Det är en mindre grupp äldre som träffas och enbart de som är helt friska får vara med.
Familjecentralen stängd
Från och med måndag den 16 mars är Familjecentralen stängd. Beslutet har fattats av socialchef, chef för hälsocentralen samt barn och utbildningschef. Beslutet gäller tills vidare.
För att förebygga spridning av coronaviruset har beslut fattats av Östersunds kommun att familjerådgivningens verksamhet ska reduceras fram till i första hand 13 april 2020. I praktiken innebär det att alla besök kommer att ske på huvudmottagningen i Östersund. Filialerna i Bräcke, Hackås,
Hammarstrand, Krokom, Strömsund, Sveg/Hede och Åre stänger tillfälligt. När det bedöms lämpligt kan familjerådgivning erbjudas via telefon. Möjligheterna att erbjuda familjerådgivning genom möten via videolänk undersöks för närvarande och kan komma att erbjudas.
Telefonkontakt ersätter vissa besök
Där så är möjligt ersätter telefonkonsultation besök av vårdpersonal för att undvika smittspridning. Det gäller till exempel vissa besök av sjuksköterskor, och hemtjänstpersonal.
Rutiner för medicinhantering
Medicin delas ut för upp till tre veckor, i stället för en vecka i taget. Personal som tidigare inte haft delegation för att dela ut läkemedel, lärs upp för att säkerställa att inga problem uppstår vid en ökad sjukfrånvaro i personalgrupperna. Det handlar om till exempel arbetsterapeuter och sjukgymnaster.
Personalrestriktioner
Socialchef har beslutat att samtliga utbildningar och kurser inom socialförvaltningen ställs in tills vidare. Från och med måndag den 16 mars 2020 genomförs inga tjänsteresor utanför länet, med mindre än att skriftlig riskbedömning gjorts av verksamhetschef.
Viktig information inom individ- och familjeomsorg
Viktig information inom individ- och familjeomsorg
Stöd för psykisk hälsa
Här hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer samt information och råd kring att möta oro, stärka social gemenskap och upprätthålla hälsosamma rutiner i kristider; https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/verktyg-stod-och-metoder/stodlista-psykisk-halsa-i-kristid/
IFO:s reception öppen enbart för bokade besök
För att undvika smittspridning är receptionen hos Individ och familjeomsorgen, IFO, stängd för drop in-besök. Bokade besök tas emot som vanligt.
Utökade tillgänglighet på telefon
Individ- och familjeomsorgen har telefontid mån-tis och tor-fre 08:45-09:30.
Personalen försöker ha telefonerna öppna så mycket som möjligt utöver telefontiden. Personalfrånvaron den aktuella dagen avgör hur tillgänglig personalen kan vara.
IFO:s reception nås på telefonnummer: 0640-162 82
Distansmöten för förkylda
Om du behöver ha ett möte och är sjuk kommer vi att lösa det via telefon eller digitala möten. Ring din handläggare i förväg. Det gäller även om du bara har lättare förkylningssymptom.
Är du orolig för att något barn far illa?
Det är viktigt att vi tillsammans hjälper till att skydda utsatta barn. Om du är orolig för att ett barn far illa, kontakt oss via telefon 0640-162 82
Familjerådgivningens verksamhet reducerad
Familjerådgivningens verksamhet reduceras fram till i första hand 13 april 2020. I praktiken innebär det att filialen i Krokom stänger tillfälligt och alla besök kommer att ske på huvudmottagningen i Östersund. När det bedöms lämpligt kan familjerådgivning erbjudas via telefon. Möjligheterna att erbjuda familjerådgivning genom möten via videolänk undersöks för närvarande och kan komma att erbjudas.
Frågor och svar om vad som händer vid eventuell smitta
Frågor och svar om vad som händer vid eventuell smitta
Vad händer om min anhörige uppvisar symptom av Covid-19?
Svar: Om en vårdtagare uppvisar förkylningssymptom isoleras personen i sitt boende. Vårdtagaren testas för Covid-19 av sjuksköterska eller distriktssköterska så fort som möjligt. All personal använder skyddsutrustning som krävs.
Ett begränsat antal personer träffar den smittade och personalen går inte emellan friska och sjuka patienter.
Det tar som längst två dagar innan provsvaren kommer.
Får jag veta om min anhörige smittats av Covid-19?
Svar: Anhöriga, gode män och förvaltare till personer som testats positivt för Covid-19 informeras alltid.
Får jag veta om någon på min anhöriges boende smittats av Covid-19?
Svar: Utifrån patientsekretessen informeras enbart den smittade, dennes anhöriga/legala företrädare samt personalen på det berörda boendet. Anhöriga till övriga boenden informeras inte.
Får jag veta om någon inom socialförvaltningens verksamheter smittats?
Svar: Socialförvaltningen går ut med övergripande information om vilken/vilka verksamheter som har drabbats av smittade vårdtagare. Informationen sker på kommunens hemsida och genom pressmeddelanden.
Flyttas smittade personer bort från sina boenden?
Svar: Smittade personer flyttas inte, om de inte behöver mer avancerad vård på sjukhus. Däremot isoleras de i sitt boende. Personal går inte emellan friska och sjuka patienter.
Testas personalen för Covid-19?
Svar: Kommunen har ett bra samarbete med Hälsocentralen i Krokom som har god kapacitet att testa personal inom vård- och omsorg. Testerna utförs på plats i Krokom sen 6 april. All vård- och omsorgspersonal som får förkylningssymptom testas.
Finns tillräckligt med skyddsutrustning för personalen?
Svar: Just nu finns tillräckligt med skyddsutrustning för dagens behov. Vi håller på att bygga upp lager för att kunna hantera ett eventuellt större utbrott av Covid-19.
Förskola och skola
Här hittar du viktig information som rör verksamheter inom förskola, skola och vuxenutbildning.
22 januari 2021: Stängning av förskola på grund av smitta
En av kommunens förskolor kommer hållas stängd på måndag och tisdag vecka 4 på grund av smitta. Beslutet är fattat i efter samråd med smittskyddsenheten. Barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten flyttas till en närliggande förskola. Samtliga vårdnadshavare är underrättade. Den aktuella förskolan beräknas kunna öppna igen på onsdag (27 januari).
Viktig information inom förskola och skola
Viktig information inom förskola och skola
Undervisning för årskurs 7-9 under perioden 13 januari-5 mars
Från onsdag 13 januari till fredag 5 mars kommer det i våra högstadieskolor på olika sätt och mängd bedrivas fjärrundervisning, såvida inte nya rekommendationer/beslut kommer från nationell nivå.
Årskurs 7
För samtliga elever i årskurs 7 sker undervisningen som vanligt på skolorna.
Årskurs 8 och 9
Cederbergskolan
För elever i årskurs 8 och 9 på Cederbergsskolan sker undervisning som vanligt på skolan.
Nyhedens skola
Eleverna i årskurs 8 och 9 kommer att ha undervisning på skolan varannan vecka, och ha fjärrundervisning varannan vecka. Ett detaljerat schema för hur det kommer att se ut, samt hur skollunchen organiseras, skickas ut av skolan.
Ås skola
Eleverna i årskurs 8 och 9 i Ås skola kommer att ha undervisning på skolan varannan dag, och ha fjärrundervisning varannan dag. Ett detaljerat schema skickas ut av skolan. En matlåda plockas hem av eleven den dag eleven är på skolan inför nästa dag, då eleven har fjärrundervisning.
Änge skola
Eleverna i årskurs 8 och 9 i Änge skola kommer att ha undervisning på skolan varannan dag och ha fjärrundervisning varannan dag. Ett detaljerat schema skickas ut av skolan. En matlåda plockas hem av eleven den dag eleven är på skolan inför nästa dag, då eleven har fjärrundervisning.
Aktuellt i december
Nya råd från Folkhälsomyndigheten
Just nu ser situationen inte ut att lätta gällande smittan, och för att underlätta för personal har Folkhälsomyndigheten gått ut med nya råd angående när barn och elever ska stanna hemma. Om en medlem i familjen är sjuk, ska barnet/eleven stanna hemma.
Länk till Folkhälsomyndighetens sida:
Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19
Informationen publicerad 2020-12-01
Enligt gällande rutin inom förskola och skola arbetar ingen personal med förkylningssymtom och sjukskriven personal testas för Covid-19.
Vårdnadshavare uppmanas att vara extra uppmärksamma och att även vid lindrigare symtom testa både barn och vuxna i familjen. Boka test via 1177. Håll barnen hemma tills de varit symtomfria i minst 48 timmar.
Informationen publicerad 2020-10-07
Skolor, fritids och förskolor håller öppet
Skolplikt gäller och samtliga grundskolor, förskolor och fritids i Krokoms kommun kommer hålla öppet tills vidare. Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För att förhindra smittspridning ställs från och med nu strängare krav på att personal och barn i verksamheten ska vara helt friska. Personer med hosta, feber och påverkat allmäntillstånd ska stanna hemma. Om ett barn är i riskgrupp - ta kontakt med skolan för att stämma av hur undervisningen kan fortsätta.
Vid information om att personal eller barn på någon skola, förskola eller fritids blivit smittat av coronavirus kan beslut om stängning komma att fattas med kort varsel. Det sker i sådana fall efter samråd med smittskyddsläkare.
Riktlinjer
Region Jämtland Härjedalen har tagit fram riktlinjer till personal inom och vårdnadshavare med barn i förskola eller skola under Covid-19 pandemin.
Ladda ner Region Jämtland Härjedalens riktlinjer
Informationen uppdaterad 2020-10-23
Oro för smittspridning i skolan
Om du som vårdnadshavare känner oro för ditt barn ber vi dig kontakta rektor för att få utförlig information kring hur skolan arbetar för att minska smittspridning. Rektor kan också ordna rådgivning med skolhälsovården.
Rutin när elever är frånvarande under Coronapandemin
Skolor i Krokoms kommun följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd för verksamheter och har en daglig bevakning av myndighetens råd för att minimera risken för smitta. Verksamhetens aktiviteter riskbedöms regelbundet.
Elever med lindriga symptom är frånvarande längre period
När elever är frånvarande längre än 10 skoldagar ska skolan erbjuda undervisning via fjärr- eller distansundervisning.
Elever i riskgrupp
Skolan ska vara extra uppmärksam på undervisningssituationer för elever som är i riskgrupp. I dialog med vårdnadshavare, elevhälsa och skolhälsovård ska undervisning ordnas som är i linje med barnens bästa.
Elever som har familjemedlem i riskgrupp
När elever bor tillsammans med en person som tillhör en riskgrupp kan det vara skäl för fjärr- eller distansundervisning. Skolan ansvarar för att ha regelbunden uppföljning med elev och vårdnadshavare för att säkra elevens rätt till undervisning.
När vårdnadshavare håller elev hemma på grund av oro för Covid-19
Om vårdnadshavare håller sina barn hemma av oro för smitta ska skolan ha en dialog med vårdnadshavare och informera om hur skolan arbetar för att minimera risken för smittspridning. Rektor ska rådgöra med närmaste chef och elevhälsan och vid behov undersöka möjlighet till tillfälliga alternativa lösningar för undervisning. Orosanmälan till socialtjänsten kan bli aktuell.
När elever kommer tillbaka till skolan efter frånvaro
När elever kommer tillbaka till skolan ska en uppföljning av kunskapsläget göras. Detta för att säkra upp så att eleven, om det behövs, ges tillgång till extra anpassningar eller särskilt stöd
Undvik smittspridning vid hämtning och lämning
För att i möjligaste mån undvika risk för smittspridning bör barnet lämnas och hämtas utanför entrén till förskolan och fritidshemmet. Personal avgör vilka som släpps in på förskolan. Vid bokade besök hämtas vårdnadshavare vid entrén.
Utökad städning
Verksamhetschef inom kost och städ har beslutat att prioritera sina resurser till förskolor, fritidshem skolor och äldreomsorgen. I dessa verksamheter kommer det att städas oftare. Städpersonal kommer oftare att städa så kallade tag-ytor som strömbrytare, dörrhandtag, ledstänger osv.
Inga besök från allmänheten på förskolor och skolor
Vårdnadshavare avgör vilka som får lämna och hämta barnen i förskola och skola. Det innebär att vänner och släktingar kan hämta barnen som vanligt.
Avgiftsfri allmän förskola
Barn som har avgiftsfri 15-timmars allmän förskola, kan återigen komma tillbaka till verksamheten. Från och med måndag den 6 april kommer verksamheten för dessa barn att fungera som tidigare.
Outnyttjad förskoleplats
Med anledning av coronasituationen har Barn- och utbildningsförvaltningen beslutat att inte tillämpa den regel som säger att en förskoleplats som inte används på två månader kan bli uppsagd.
När vårdnadshavare permitteras
När ett barns vårdnadshavare blir permitterad påverkar detta rätten till plats på förskolan. Om permitteringen innebär att vårdnadshavaren är helt arbetsbefriad likställs detta med arbetslöshet. En arbetslös vårdnadshavare har rätt att ha sitt barn på förskolan i 15 timmar per vecka på fasta dagar och tider. Den begränsade tiden träder i kraft omgående.
Om barnet är fött 2015–2017 gäller avgiftsfri allmän förskola. Anmäl avgiftsfri allmän förskola till förskoleexpeditionen.
Korttidspermittering
Om vårdnadshavaren blir korttidspermitterad och går ner i arbetstid ska barnets tid på förskolan justeras efter de nya arbetstiderna.
Prao
Prao under höstterminen 2020 ställs in och ersätts av annan aktivitet.
Badhus
Badhusen är öppna dagtid för bad och simundervisning för skolbarn. (Läs mer under rubriken "Viktig information om idrottsanläggningar" om regler för badhusen).
Pollenallergi
Har ditt barn pollenallergi? För att kunna bedöma om barnet har symtom som är naturliga av andra orsaker eller om det rör Covid-19, så uppmanar vi så här:
- Blir barnet bättre av sin pollenmedicin, låt barnet gå till förskola/skola
- Blir barnet inte bättre av sin pollenmedicin, stannar barnet hemma
Låna digitala verktyg
För att underlätta hantering av utlåning finns en e-tjänst om du behöver låna digitala verktyg.
Länk till e-tjänsten https://e-tjanster.krokom.se/oversikt/overview/134
Viktig information inom vuxenutbildning
Viktig information inom vuxenutbildning
Digital undervisning inom vuxenutbildningen
Från och med torsdag den 19 mars har vuxenutbildningen i Krokom helt gått över till distansundervisning. Det påverkar till exempel Svenska För Invandrare (SFI) och Vård- och omsorgsutbildningen. Beslutet har fattats av Krokoms Krisledningsnämnd, utifrån regeringens rekommendationer.
Vatten och renhållning
Här hittar du viktig information som rör verksamheter inom vatten och renhållning
Viktig information om renhållning
Viktig information om renhållning
I en situation då smitta sprids bland befolkningen är det viktigare än någonsin att avfallshantering fungerar och att sophämtare och driftpersonal förblir friska. Det krävs bara ett kortvarigt stopp i avfallsinsamlingen innan kärlen blir överfulla, vilket innebär mer mat för skadedjuren som därmed förökar sig.
Tre enkla saker du kan göra för att undvika smittspridning:
- Se till att dina sopor är korrekt förpackat i påsar och förslut med dubbelknut innan du kastar det i sopkärlet. Detta skyddar dina sophämtare och de som ska hantera avfallet från eventuell smitta i avfallet. Det gäller förstås särskilt om någon i hushållet är sjuk, men det är en bra regel att hålla sig till alla dagar.
- Ställ inga soppåsar bredvid sopkärlet. Det lockar fåglar och skadedjur som sprider ut innehållet och sophämtare riskerar utsättas för direktkontakt med avfallet.
- Begränsa antalet besök till återvinningscentralen. Håll avstånd inne på anläggningen.
För utepersonalen är sophämtning prioriterad före annan verksamhet. ÅVC kan komma att stängas vid behov. Om det blir aktuellt kommer vi uppdatera informationen på hemsidan.
Prioriterad sophämtning
Vårdinrättningar, särskilda boenden, livsmedelsproducenter med flera, är prioriterade om sophämtning inte kan utföras överallt.
Kundärenden kan ta längre tid
Vi har i dagsläget en del sjukfrånvaro bland vår administrativa personal, vilket gör att kundärenden kan ta lite längre tid än normalt. Vi hoppas att ni har överseende med detta.
Viktig information inom avdelningen för vatten
Viktig information inom avdelningen för vatten
I en situation då smitta sprids bland befolkningen är det viktigare än någonsin att produktion, distribution och rening av vatten fungerar som den ska. Vi vidtar därför försiktighetsåtgärder för att undvika smittspridning och för att vår personal ska förbli friska
Inga byten av vattenmätare
Vi kommer inte att utföra några byten av vattenmätare hemma hos kunder ett tag framöver. Vi tar heller inte emot några kundbesök.
Kontakt
Det går bra att kontakta oss genom att ringa kundcenter 0640-161 00 eller mejla vårt kundcenter@krokom.se
Kundärenden kan ta lite längre tid än normalt. Vi hoppas att ni har överseende med detta.
Näringsliv, kultur och fritid
Här hittar du information som rör verksamheter inom näringsliv, kultur och fritid.
Viktig information om idrottsanläggningar
Viktig information om idrottsanläggningar
Krokoms kommun har badhus och sporthallar öppna med vissa restriktioner
Badhus
- Öppet för alla föreningar och privata bokningar. Max åtta deltagare per grupp.
- Max antal personer i varje omklädningsrum samtidigt enligt "Pandemilagen". Information finns uppsatt i anslutning till varje omklädningsrum.
- Tillgång till omklädningsrummen sker när er tid börjar och ni ska ha lämnat omklädningsrummen när er tid är slut.
- Kom inte innan er exakta träningstid börjar. Detta för att slippa trängsel vid in och utpassering.
- Allmänbadet är stängt.
Sporthallar
- Öppet för alla föreningar och privata bokningar för personer födda 2002 och senare.
- Öppet för alla föreningar och privata bokningar för personer födda 2001 och tidigare. Max 8 deltagare per grupp.
- Alla omklädningsrum är stängda och allt ombyte ska ske hemma.
- Avsluta träningen 5 minuter tidigare än bokningen. Kom inte innan er exakta träningstid börjar. Detta för att slippa trängsel vid in och utpassering.
Anläggning | Max antal personer |
---|---|
Aspås skola, hall | 18 |
Föllingehallen | 60 |
Hissmoskolans hall | 16 |
Jämtkrafthallen | 120 |
Krokomshallen | 60 |
Nyhedens sporthall | 40 |
Näldens skola, hall | 18 |
Näldens sporthall | 60 |
Rödöns skola, hall | 9 |
Krokoms badhus | 8* |
Änge badhus | 8* |
Föllinge badhus | 8* |
Alsens badhus | 4* |
* Max antal badande samtidigt |
Det är viktigt att föreningar och andra nyttjare av idrottsanläggningar följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, regionens lokala allmänna råd och specialförbundens egna åtgärder.
Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19
Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19
Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.
Länk till Länsstyrelsens hemsida om aktuella begränsningar, tillsyn, frågor och svar
Viktig information om simskola
Sommarsimskola
Simskolan 2020 blev tyvärr inställd på grund av Covid-19. För sommarsimskolan 2021 finns inget beslut taget om den kommer att genomföras eller inte. Vi avvaktar situationen med coronaviruset och följer händelseutvecklingen. Beslut kommer under våren 2021.
Viktig information vid evenemang
Viktig information vid evenemang
Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringsbeslut så är det många evenemang som ställs in. Planerar du att besöka ett evenemang, bör du kontakta respektive arrangör för att få aktuell information.
Besökare
När du besöker ett evenemang följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning. Är du sjuk ska du stanna hemma.
Arrangör
Är du arrangör, ta del av Folkhälsomyndighetens information till arrangörer av sammankomster och evenemang.
Checklista för riskbedömning
Regeringens beslut
om allmänna sammankomster
Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen
Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.
Länk till Länsstyrelsens hemsida om aktuella begränsningar, tillsyn, frågor och svar
Viktig information från biblioteken
Viktig information från biblioteken
Från och med den 25 januari, 2021 är våra bibliotek öppna igen. Vi följer Folkhälsomyndighetens
redommendationer vilket bland annat innebär att max 8 personer får vistas samtidigt i bibliotekslokalen.
Vi ber dig som besöker oss att:
• Minimera din besökstid
• Begränsa datortiden till 15 minuter
• Begränsa din tid på tidningsavdelningen
• Hålla avstånd till andra besökare och personal
Du som tillhör en riskgrupp kan:
Ta del av vårt digitala utbud på vår hemsida:
Du kan också ringa in en beställning så plockar vi
ihop dina böcker och lämnar ut dem enligt överenskommelse.
Bokbussen kör enligt tidtabellmen med vissa restriktioner för att undvika smittspridning.
Beslut om ändrade öppettider kan snabbt fattas ifall det blir nödvändigt.
Här hittar du information om bemannade tider
Vi håller stängt från och med den 22 december till och med den 24 januari. Du kan beställa böcker via telefon för att hämta på avtalad tid. Kontakta oss via telefon, 0640 161 50 eller 0640 161 56.
Information för restaurangverksamheter
Information för restaurangverksamheter
Restaurangägare och andra livsmedelsverksamheter drabbas hårt av effekterna av Coronaviruset. Bygg- och miljöavdelningen vill ge er som arbetar inom dessa yrken några bra tips på var man kan hitta mer information om rådgivning och regler för sin verksamhet.
Håll dig uppdaterad via krisinformation.se, här hittar du aktuell information om restriktioner.
Lena Holmgren 0640 161 00
Jessica Malander 0640 161 00
Du kan även mejla Bygg och miljös allmänna e-post så ser vi till att din fråga hamnar rätt.
Här finns kontaktuppgifter till kundcenter
Mer information
Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och SKR har tagit fram riktad information till dig som driver en restaurangverksamhet om till exempel vad de nya reglerna innebär och liknande.
Information om coronaviruset på livsmedelsverkets hemsida
Nya regler för restaurangägare och krogar på Folkhälsomyndighetens hemsida
Viktig information för idrottsföreningar
Viktig information för idrottsföreningar
Riksidrottsförbundet (RF) har en samlad sida för hur idrottsrörelsen påverkas av Coronaviruset. Här finns information angående beslut om rekommendationer, allmänna råd och förbud. Samt möjligheter till ekonomiskt stöd för föreningar.
Länk till Riksidrottsförbundet sida
Kost och städ
Här hittar du viktig information inom verksamheterna kost och städ.
Viktig information inom kost och städ
Information inom kost och städ
Minskat utbud av maträtter för barn och äldre
- I skolorna kommer endast en maträtt att serveras framöver.
- För de äldre med hemstjänst tas valmöjligheterna mellan olika maträtter bort från och med den 25 mars.
- Begränsningarna införs för att personalen ska hinna med nya arbetsuppgifter.
Utökad städning av lokaler för barn och äldre
Verksamhetschef inom kost och städ har beslutat att prioritera sina resurser till förskolor, fritidshem skolor och äldreomsorgen. I dessa verksamheter kommer det att städas oftare. Städpersonal kommer oftare att städa så kallade tag-ytor som strömbrytare, dörrhandtag, ledstänger osv.
Kontakt
-
Kundcenter Telefon: 0640 161 00 E-post: kundcenter@krokom.se
Läs mer
- Länk till Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om corona
- Länk till 1177:s information om corona
- Region Jämtland Härjedalen - Smittskydd och lokal information
- Utrikesdepartementets råd till dig som ska resa utomlands
- Krisinformation.se - Information från myndigheter om coronaviruset
- Krisinformation.se - Så pratar du med barn om coronaviruset
- Folkhälsomyndigheten.se - Information till barn och unga om coronaviruset
- Sveriges kommuner och regioner - Psykisk hälsa i kristid - råd och tips