Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Anhörigstöd – inte enbart för äldre

glad familj

Oktober månad är fokusmånad för anhörigstöd – hjälp till dig som vårdar eller stöttar en närstående som är sjuk. Du kan bland annat få kostnadsfritt samtalsstöd eller gå med i en anhöriggrupp där du träffar andra i samma situation.

Vad är anhörigstöd?

Anhörigstöd är stöd man kan få när man vårdar eller stöttar en närstående som lider av en kortvarig eller långvarig sjukdom. Det finns praktiskt stöd som man kan ansöka om, till exempel avlösning i hemmet, men det finns också kostnadsfria stöd som alla som vill får ta del av.
– Att vårda eller finnas till för en sjuk person är ett tufft jobb, så vi erbjuder kostnadsfritt samtalsstöd. Där får man prata om det som är jobbigt och få hjälp att hantera det. Det kan vara ett jätteviktigt andningshål, säger Marie Öhnstedt, anhörigkonsulent på Krokoms kommun.

Vem kan få anhörigstöd?

Vård av en sjuk närstående är lätt att associera till ett barn eller partner som vårdar en skör äldre anhörig. Dock kan man även få samtalsstöd i helt andra situationer. Man måste till exempel inte bo tillsammans med den närstående, utan det kan handla om att man stöttar en granne, ett syskon eller nära vän som är sjuk eller har en funktionsnedsättning.
– För oss spelar det ingen roll hur illa däran personen är som man stöttar, utan det som räknas är ens egen upplevelse och ens eget mående. Om någon vill ha samtalsstöd hos oss kommer vi aldrig att säga ”tyvärr, du har det inte tillräckligt tufft”, utan alla är välkomna, säger Marie.

Hur får man stöd och hur ser det ut praktiskt?

I Krokoms kommun jobbar två personer med anhörigstöd: Lena Lind, som är särskilt inriktad på anhöriga till demenssjuka, och Marie Öhnstedt. Den som får samtalsstöd får vara anonym och inga journaler förs över samtalen. Den som vill kan få hembesök eller ta samtalen via telefon, annars går det också bra att komma till kommunhuset för att samtala.
– För att få hjälp av oss är det bara att ringa. Det bästa är att ringa via kommunens växel, säger Marie och berättar vidare att många som får anhörigstöd blir hänvisade till dem av psykiatrin, biståndshandläggare eller andra som arbetar med vård och stöd.


– Vi startar också nya anhöriggrupper kontinuerligt. Där får man som anhörig träffa andra i samma situation och få stöd. Det är viktigt att känna att man inte är ensam, berättar Marie.
På länken nedan kan du anmäla intresse för att vara med i en anhöriggrupp.

Anmäl dig till anhöriggruppen här

Läs mer om anhörigstöd här


Meny