Translate site

Startsida Krokoms kommun

SMHI varnar för storm den 7 januari

Allmänheten varnas för det stormoväder som drar in över Jämtlands län under söndagen 7 januari 2018. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormvindar i Jämtlands län.

Ovädret beräknas medföra stormvindar upp till 25–30 meter per sekund, nordvästlig vind och snöfall. De hårda vindarna kan ge skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Det är även risk för större skador på skog och för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

Krokoms kommun följer väderläget noga och deltar i Länsstyrelsen Jämtlands samverkanskonferenser om väderläget tillsammans med övriga aktörer i länet. Beredskap för storm finns hos en stor del av länets aktörer.

I Jämtlands- och Härjedalsfjällen väntas från söndag förmiddag till sen eftermiddag västlig till nordvästlig storm på 24-28 meter per sekund. Nederbörden beräknas till cirka 30 centimeter med drivbildning. I fjällen väntas vindbyar över 35 meter per sekund.

I Jämtlands län förutom fjällen väntas under söndag eftermiddag stormbyar på 24-30 meter per sekund från väst eller nordväst.

Länets vägar kommer att påverkas

Det finns stor risk för att vägnätet och tågtrafiken kommer att påverkas. Eventuellt kommer delar av E14 att stängas. Mer information om vilka vägar som kommer att påverkas finns på Trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du information om läget på länets vägarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Räddningstjänsten Jämtland uppmanar bilister på väg från fjällen att åka tidigt, ta god tid på sig och se till att ha varma kläder med er i bilen. För er som ska till fjällen rekommenderas att åka på måndag i stället för söndag.

Följ väderläget

För att få reda på mer information kan du lyssna på Sveriges radio P4 Jämtland, läsa på Trafikverkets webbplats samt följa väderutvecklingen på SMHI:s webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SMHI:s definition för Varning klass 2 storm:
Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

SMHI:s definition för Varning klass 2 stormbyar:
Vindbyar från 25 meter per sekund upp till 30 meter per sekund. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 meter per sekund eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Uppdaterad 2018-01-06 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se

Cookies på krokom.se