Mellan två sjöar ligger vackra Ytterån

Passerar du Ytterån på E14 ser du ingenting av allt det vackra och livfulla som denna by har. Du ser inte de vackra silversmyckena som Tina gör i sitt gästrum. Du smakar inte heller Fridas marmelad med älgört och citron som hon kokat i köket på Folkets hus. Du hör inte heller Karin och Elisabet när de smider planer för byns framtid. Det här är Ytterån – där du måste åka in på byvägarna för att se smultronställena.
#193byar #ByYtterån

I februari i år gick Tina Ljuslin en silversmideskurs. Nu har hon öppnat en egen butik på sin gård där hon säljer sina smycken.

– Det här har alltid varit min dröm och nu är tiden min att satsa på min nya hobby. Jag glömmer allt annat när jag håller på med silver, det är så meditativt, säger hon lyckligt.

Hon har ett block vid sängen för alla smyckesidéer som dyker upp.

– Det är så konstigt för jag är ingen människa med tålamod, säger hon skrattar.

Tina flyttade till Ytterån för nio år sedan.

– Jag trivs jättebra i byn, det är bra gemenskap. De flesta känner till vad Mus-Olles museum är, men det finns så mycket mer här med många roliga träffar på Folkets hus, säger Tina.

Jag är jätteförtjust i den här platsen,
här känner jag att jag kan leva länge

På Frida Knapes öron sitter ett par örhängen som Tina gjort. Förr 15 år sedan startade Frida sitt företag Soltäppan med produkter som du kan hitta runt om i hela Sverige. Det var kärleken som fick Frida att flytta till Ytterån för två år sedan.

– Jag är jätteförtjust i den här platsen, här känner jag att jag kan leva länge, säger hon.

Fördelen var att hon kunde ta med sig sitt småskaliga mathantverk i flytten från Vaxholm till Ytterån.

– Att jag kunde flytta till landsbygd och ha med mig mitt jobb är lyxigt, säger hon.

Vi är ganska bra parhästar, jag är galen
och Karin har ett otroligt bra kontaktnät

Elisabet Tillas och Karin Rickardsson bor i varsin ände av byn, en bor bredvid Alsensjön och en bor på Storsjösidan. Elisabet flyttade till byn för tio år sedan, medan Karin är född och uppvuxen här. Båda är väldigt engagerade i byn, de jobbar med samverkan för och med de som bor här. De har gjort många avtryck i byn genom att ordna allt från olika kulturella evenemang som Byvandring, Kulturveckan och underhållning från Estrad Norr till att Glass Å Parken fick se dagens ljus.

– Vi är ganska bra parhästar, jag är galen och Karin har ett otroligt bra kontaktnät, vi kompletterar varandra så bra. Och så händer det saker när vi gör något, säger Elisabet och skrattar.

De är båda överens om att kulissen till byn inte avslöjar de finaste smultronställena i byn.

– Man måste åka in på byvägarna för att se det vackra, säger Karin.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny