I Slåtte är man nyfiken på allt

Agnes Jörgensen

Slåtte är en liten by med åtta gårdar. Här bor man lite mer var för sig, men är ändå nära varandra. Moderna bonden Agnes vill inte jobba jämt, nyinflyttade Caroline älskar att hon nu kan gå rakt ut i skogen och Joel är Slåttes egen Pettson– men här heter katten något annat.
#193byar #BySlåtte

Malena Ernman hoppar upp på fönsterblecket utanför fönstret till Joel Värners kök. Hon vill komma in från kylan. Joels fyra katter är alla döpta efter kända operasångerskor. Lämnar Joel någon gång gården i Slåtte så är det för att åka på opera i Bräcke.
– Jag är själv, men jag är aldrig ensam, säger han.

Joel är till nytta för många människor då han skruvar på gamla bilar, men hans största intresse är lokomotivlära. I 42 år arbetade han som signalreparatör på järnvägen, men nu är det mindre lok som upptar hans tid. Han svarvar, gjuter, fräser och läser ritningarna från England. Han tillverkar alla delar till loken själv med lite tips från Youtube.
– Jag vill fortfarande lära mig nya saker, jag är klarare i knoppen nu än när jag jobbade, säger han.

Från sitt fönster i Slåtte har Joel sett Agnes Jörgensen åka traktor från barnsben. Hon och pappa Anders driver det ekologiska företaget Slåtte Naturbeteskött.
– Vi tänker lika jag och pappa, att man ska göra det man är bra på och att inget är omöjligt, säger Agnes när hon drar sonen Petter i barnvagnen. Tanken är att hon ska arrendera gården själv, men hon har en annan filosofi kring arbetstider och vad det innebär att vara bonde.
– Jag vill inte jobba jämt, jag har ett liv utanför gården också. Men jag känner stolthet över gården och att vi producerar ett livsmedel med kvalitet, säger hon.

Jag vill fortfarande lära mig nya saker, jag är klarare i knoppen nu än när jag jobbade.

Det är lätt att gå vilse i mångsysslaren Caroline Stens hus, hon köpte det gamla mejeriet i byn i september. Likt en skattkista hittar hon pärlspont under innertaken och trägolv under plastmattorna. Jämtland hade lockat henne länge, att det blev Slåtte var mer en slump. I Göteborg pratade hon aldrig med grannarna, nu skottar de nya grannarna hennes uppfart och drar upp skidspår utanför husknuten.
– Det är fantastiskt med bygemenskapen, jag känner mig omhändertagen.
Caroline arbetar som verksamhetsutvecklare på Rädda barnen och pendlar till Östersund några dagar i veckan.
– Jag är en person som är ganska bra på väldigt mycket, just nu tycker jag att det är kul att lära mig renovera ett hus, säger hon.

Susanne Kvarnlöf

Bild 1: Joel Värner är 73 år och född på gården i Slåtte.– I byn har det rullat på, det har kommit lite nytt folk och barn och barnbarn till grannarna växer upp, säger han. Bild 2 och 3: Det tog två år att bygga det första loket för Joel Värner, det andra har tagit längre tid. – Jag har fått insyn i fyra olika yrken genom att jobba med lok, säger han. Bild 4: Närhet till fjäll var ett krav för Caroline Sten när hon flyttade till Jämtland. Hon gör toppturer, åker snowboard, åker längd och turskidor.– Jag har aldrig testat långfärdsskridskor, men det blir det nu, säger hon. Bild 5: Caroline Sten och hunden Ronja är med i en hundträningsgrupp i Alsen som träffas lite nu och då. – När man är ny i byn blir hundar ett naturligt sätt att umgås på, säger hon. Bild 6: – Jag som är hbtq-person kan sakna det multikulturella. Jag upplever att det är så homogent här, men det positiva väger upp förlusten av det, säger Caroline Sten. Bild 7: Från sitt fönster i Slåtte har Joel sett Agnes Jörgensen åka traktor från barnsben. Hon och pappa Anders driver det ekologiska företaget Slåtte Naturbeteskött. – När jag pluggade ekonomi i Uppsala ville jag bara hem till gården, jag har alltid vetat att jag ville jobba här, säger Agnes Jörgensen. Bild 8: – Jag vill inte jobba jämt, jag har ett liv utanför gården också. Men jag känner stolthet över gården och att vi producerar ett livsmedel med kvalitet, säger hon.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny