Translate site

Startsida Krokoms kommun

Krokoms kommuns Hederspris 2008 tilldelas

P-G Bengtsson, Hissmofors

P-G Bengtsson
Hans kulturintresse och kulturaktivitet grundar sig på en strävan efter ett rättvist samhälle med samma chanser för alla människor. Vi behöver bl a kunskaper om gångna tider för att förstå och kunna förändra vår samtid.

P-G föreläser gärna om förhistoria och historisk tid och använder då helst repliker och låter åhörarna "prova på" gamla arbetstekniker, allt med målet att förstå hur livet tedde sig i tidigare samhällen.

I Glösa i Alsen finns de kända hällristningarna, bl a 43 fyrfotade djur. Där ingår P-G i en grupp på ungefär 10 personer, "Älgklang", som spelar på trummor och enkla rytminstrument som stenar och "knackpinnar". Gruppen försöker ge en bild av hur man tror att rytmer användes av de människor som ristade bilderna för flera tusen år sedan.

P-G och hans fru Siv är också hantverkare. De arbetar med råhud, ogarvat skinn, och tillverkar i huvudsak trummor och skinnkärl.
 
P-G har också ett starkt engagemang i Hissmofors Folkets Hus. Han var  ordförande i föreningen i flera år fram till 2008. Det projekt som var viktigast för P-G var "Kulturpub"/"KulturKafé" som startade 2004. Med i huvudsak musikartister som har en politisk inställning som samstämmer med Folkets Hus grundinställning. "Kulturpub"/"KulturKafé" har också en social ambition, att vara en plats/arrangemang där man kan träffas och ha det trevligt.

Uppdaterad 2012-02-15 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se