Translate site

Startsida Krokoms kommun

Att starta företag utan att starta från noll

Dan Eliasson och Martin Helmersson tog över det klassiska varumärket Segebaden. Foto: Lars Frank

Att starta företag behöver inte betyda att starta från noll. Lika spännande kan det vara att driva vidare ett arv efter någon annan. Dan Eliasson och Martin Helmersson i Föllinge vet.

Osäkerheten med att driva något eget låg i ena vågskålen. Viljan att bo kvar på orten med begränsade jobbmöjligheter i den andra. Det blev ett lätt – och rätt – val för Dan. Först drev han och kollegan Martin Helmersson Föllinge Såg framgångsrikt och nu har de sedan några år tagit över det klassiska varumärket Segebadenpulkan, som varit åkfordon för många av oss på fjället. Och lika många är vi som dragit den bakom oss med packning eller barn i.

– Det är riktigt roligt att föra det arvet vidare.

Efter att Dan och Martin sålt Föllinge Såg – en fantastisk resa från 4 till 30 miljoner i omsättning – kan duon nu ta det lite lugnare.

– Det här är mer för själen än plånboken. Det var mycket jobb med sågen och eftersom jag hade diabetes kände jag att jag behövde göra något annat. Martin kände lite samma.

Segebadenpulkan kom de över av en slump.

– Den förra ägaren ringde oss för att beställa några saker och berättade att han inte hade tid att driva företaget, han hade fullt upp som snickare också. Så han blev glad när vi ville köpa det.

Duon beskriver det som ett impulsköp när situationen uppstod.

– Vi tänkte att det var mindre jobb på vintern och behövde något mer att göra då. Men den där lågkonjunkturen med lugnare vintrar kom aldrig…

De nya ägarna skapade ny hemsida och broschyrer och valde att släppa återförsäljarna och främst sälja själva.

– Vi såg möjligheterna precis som vi gjort med sågen. Sen fanns det mycket som gick att utveckla, vilket vi tycker är roligt, säger Dan.

Utvecklingen av nya produkter har också skett tillsammans med affärsutvecklare från Inkubatorn inom Peak Region.

Bland annat har det tagits fram en skakel till pulkan som kan mäta snödjup och fungera som lavinsond om det skulle behövas.

– Själen är kvar i varumärket, men vi har kunnat förnya och modernisera en del. Skakeln liknar våran vanliga fällbara skakel men med några rejäla skillnader. Du kan med ett enkla medel göra om din skakel till en livräddande lavinsond. På ungefär 20-40 sekunder så är du redo att börja sonda efter eventuella lavinoffer.

– För mig är det roliga att se utvecklingspotential i något, oavsett om du tar över nåt eller bygger från start. Varje ny produkt blir ju som att starta ett nytt företag. Det känns väldigt kul!

Med hjälp av maskinen som tillverkar pulkan och mallar som följde med köpet kan de göra pulkor som blir exakt likadana. De går dessutom att laga och ska kunna hålla för flera generationer med bara några få reparationer.

Pulkan går med andra ord helt i linje med den stora återbrukstrenden med kvalitet i fokus som nu råder i världen.

– Pulkorna är otroliga och håller över 100 år om de sköts. Vi tar in och lagar och fixar, och sen är de som nya igen.

 

Text och foto: Lars Frank

Uppdaterad 2017-10-12 av Thory Andersson
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | kundcenter@krokom.se

Cookies på krokom.se