Translate site

Startsida Krokoms kommun

Mobil livsmedelsverksamhet

En mobil/rörlig anläggning kan vara allt från marknadsstånd eller tält till vagn eller fordon. En mobil anläggning kan förflyttas från plats till plats, vilket innebär att verksamhet kan bedrivas i många olika kommuner.

Registrering och godkännande

Anmälan om registrering ska göras i den kommun där verksamheten huvudsakligen kommer att bedrivas. Om det är en verksamhet som kräver godkännande ska ansökan göras hos livsmedelsverket. Du ska alltid ha med dig ditt registreringsbevis eller godkännande för att kunna visa upp vid kontroll.

Hantering – säkra livsmedel

Oavsett om du har en fast eller rörlig livsmedelsanläggning ska du alltid hantera livsmedel på ett säkert sätt. När du har en rörlig anläggning finns det en del att ta hänsyn till. Det är viktigt att platsen där du ska vara anpassas för det du ska göra. Tänk på hur du bygger upp ditt ”matställe” så det skyddas från sol, regn, snö, fåglar och andra föroreningar.

Det ska finna tillräckliga ytor för de olika momenten du ska göra; förvara livsmedlen (både kyl-, frys- och torrvaror), förbereda dem och tillaga dem. Du ska även ha plats för disk och sophantering.

Alla material som används ska vara lätta att hålla rena och vara anpassade för livsmedel. Det gäller både inredning, utrustning och arbetsredskap.

Vid tillagning, sköljning, diskning och handtvätt med mera ska vatten av drickvattenkvalitet användas.

Personalhygien

Det ska finnas tillgång till rinnande varmt och/eller kallt vatten av dricksvattenkvalitet.

Handtvättstället ska vara utrustat med flytande tvål och pappershanddukar.

De som arbetar med livsmedel ska ha tillgång till en toalett avsedd endast för livsmedelspersonal. Även här ska det finnas flytande tvål och pappershanddukar.

Arbetskläder (till exempel förkläde och mössa/keps) ska användas och förvaras avskilt från privata kläder.

Märkning och presentation

För att konsumenterna ska kunna göra egna och säkra val är det viktigt att livsmedlen är rätt märkta enligt gällande lagstiftning och att meny med mera stämmer. Tänk på att du alltid måste kunna berätta vad de produkter du säljer innehåller.

Mer information

På Livsmedelsverkets hemsida finns all lagstiftning och andra regler som gäller. Där finns även branschriktlinjer som kan vara till hjälp.

Uppdaterad 2015-08-24 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se