Translate site

Startsida Krokoms kommun

Registrering eller godkännande

Idag ska de flesta livsmedelsanläggningar registreras. Det är en enkel process som går ut på att du anmäler till bygg- och miljönämnden att du ska starta verksamhet. När du har startat din verksamhet gör bygg- och miljöavdelningen ett besök på plats. För vissa anläggningar krävs ett godkännande av Livsmedelsverket innan start.

Registrering

Senast två veckor innan du planerar att starta din livsmedelsanläggning ska du lämna in en skriftlig anmälan till bygg- och miljönämnden. Blanketten finns under ”Läs mer” till höger. Du kan starta verksamheten två veckor efter att anmälan har lämnats in (förutsatt att den är komplett) eller tidigare om du får en bekräftelse på att verksamheten har blivit registrerad. Kontroll av verksamheten på plats görs först när verksamheten startat.

Om du startar en livsmedelsverksamhet utan att ha fått beslut om registrering bryter du mot lagen – observera att detta gäller även vid ägarbyte i befintlig lokal. Du riskerar då åtal.

Godkännande
Vid godkännande görs alltid en kontroll av verksamheten innan godkännande utfärdas. Prövningen görs av livsmedelsverket som granskar lokaler, inredning, utrustning och företagets system för egen kontroll. Ta kontakt med livsmedelsverket i god tid innan du planerar att starta din verksamhet.

Krav på godkännande gäller anläggningar som tillverkar livsmedel utifrån råa animalier, till exempel råa ägg, kött eller fisk eller opastöriserad mjölk, och som sen levererar livsmedlen till andra livsmedelsföretag. Om du är osäker på om din verksamhet ska godkännas eller registreras, ta kontakt med bygg- och miljöavdelningen eller livsmedelsverket så får du hjälp.

Om du startar en livsmedelsverksamhet utan att ha fått ett beslut om godkännande bryter du mot lagen – observera att detta gäller även vid ägarbyte i befintlig lokal. Du riskerar då åtal.

Varken registrering eller godkännande
I vissa specifika fall behövs varken godkännande eller registrering. Detta gäller till exempel om privatpersoner eller föreningar endast vid något enstaka tillfälle hanterar livsmedel i liten skala såsom vid en julmarknad. Läs mer om tillfällig och rörlig livsmedelsverksamhet.

Är du osäker på vad som gäller för din verksamhet är du välkommen att höra av dig till bygg- och miljöavdelningen, se kontaktuppgifter till höger. Mer information finns också på Livsmedelsverkets hemsida, se "Läs mer".

Uppdaterad 2013-07-29 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se