Translate site

Startsida Krokoms kommun

Försäljning av vissa receptfria läkemedel

Sedan den 1 november 2009 får vissa receptfria läkemedel säljas utanför apotek. Det innebär att vissa receptfria läkemedel finns för försäljning i butiker, till exempel mataffärer och bensinstationer.

Landets kommuner ska enligt lagen kontrollera efterlevnaden av regelverket och Läkemedelsverket har fått det övergripande tillsynsansvaret och sanktionsmöjligheterna. Kommunen ska rapportera funna brister till Läkemedelsverket som då kan vidta åtgärder.

Vilka läkemedel kan köpas i butik?
Läkemedelsverket beslutar om vilka läkemedel som får säljas i butik. En åldersgräns på 18 år gäller för köp av receptfria läkemedel i butik.

Försäljning av de receptfria läkemedel som redan idag får säljas fritt i handeln — vissa utvärtes läkemedel, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och homeopatiska läkemedel — fortsätter utan förändringar.

Vilka får sälja läkemedel?
Den som vill sälja receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln måste göra en anmälan till Läkemedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt följa det regelverk som finns.

Enligt riksdagens beslut krävs det ingen farmaceutisk utbildning för att få bedriva detaljhandel med de utvalda receptfria läkemedlen. Försäljaren ska däremot kunna upplysa konsumenter om var de kan få rådgivning om läkemedlen.

Uppdaterad 2018-01-03 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se