- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Barn, unga och familj
- Familj
- Informationssamtal
Informationssamtal
Samhället har ett stort ansvar för barn och en viktig uppgift är att, exempelvis vid en separation, ge föräldrar hjälp och stöd att själva fatta beslut med barnets bästa i fokus.
Den 1 mars 2022 införs ett krav på att föräldrar ska ha deltagit i ett informationssamtal innan de framställer ett yrkande om vårdnad, boende eller umgänge i domstol.
Syftet med informationssamtal - hur går det till?
Lagen om informationssamtal innebär att det är obligatoriskt för föräldrar att delta i informationssamtal – innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge. Samtal erbjuds i den kommun där barnet är folkbokfört.
Under informationssamtalet får ni som föräldrar information om aktuell lagstiftning, hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till och hur barnet kan påverkas av en konflikt mellan föräldrarna samt vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet.
En samförståndslösning är i regel bäst och innebär att barnet får bättre förutsättningar till lugn och ro i sin tillvaro. Under samtalet ges information om annat stöd som kan vara till hjälp i samarbetet mellan föräldrar rörande vårdnad, boende och umgänge. Ett sådant stöd kan vara samarbetssamtal, familjerådgivning eller föräldraskapsstöd.
Båda föräldrarna deltar gemensamt i samtalet. Ibland kan det finnas särskilda skäl till att föräldrar inte kan ha informationssamtalet gemensamt som till exempel att det förekommit någon form av våld eller att en förälder bor långt bort.
Efter utfört samtal erhåller varje förälder ett intyg som är giltigt i ett år. Det intyget ska sedan lämnas in till domstol vid en stämningsansökan om vårdnad, boende och umgänge.
Boka informationssamtal via vår e-tjänst. Länk hittar du i kolumnen till höger på sidan.