Hjälpmedel och bostadsanpassning

Tillgång till bra hjälpmedel och en till­gäng­­lig miljö är grunden för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så aktivt och självständigt liv som möjligt.

Här hittar du information om olika hjälpmedel och om vad bostadsanpassning innebär.

Hjälpmedel

Hjälpmedel

Hjälpmedel ska underlätta det dagliga livet och kompensera för funktioner och förmågor som är nedsatta. Syftet är att du själv eller med hjälp av någon annan till exempel kan klä dig, äta, sköta din hygien, förflytta dig eller kommunicera med omvärlden.

Exempel på hjälpmedel som kan under­lätta för dig med funktionsnedsättning:

  • Käpp
  • Rullstol
  • Toalettförhöjare
  • Griptång
  • Duschpall
  • Bladvändare för böcker
  • Medicindosetter med larmfunktion

Vart vänder jag mig för att få tillgång till hjälpmedel?

Om du bor hemma ska du vända dig till din vårdcentral. Om du bor på ett äldre­boende, i en gruppbostad eller har hem­tjänst får du hjälpmedel via boendet eller hemtjänstpersonalen.

För dig som har nedsatt hörsel

Videofilmer med tips och råd om hur du sköter din hörapparat hittar du på Hörsellinjens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bostadsanpassning

Bostadsanpassning

Har du en funktionsnedsättning som gör att du behöver anpassa din bostad, kan du ansöka om bidrag.

Bidraget är till för att göra bostaden mer funktionell och underlätta för dig i var­dagen.

Vem kan få bidrag?

Du som äger en bostad eller bor i en hyres- eller bostadsrätt kan söka bidrag. Om någon vårdar en person med funk­tionsnedsättning i sin bostad kan även den bostaden anpassas

Hur ansöker jag?

När du börjar planera en anpassning av bostaden kontaktar du kommunens Kundcenter som hjälper dig med blanketter. I de flesta fall behövs även ett intyg av till exempel arbetsterapeut, läkare, distriktssköterska eller någon annan sakkunnig.

Om det handlar om omfattande åtgärder kan intyget behöva kompletteras med ett så kallat åtgärdsprogram med förslag till lämplig anpassning. Ett sådant program görs i samarbete med exempelvis en arbetsterapeut.

Länk till kontaktinformation Kundcenter

Man och kvinna i rullstol
Hjälpte informationen på sidan dig?