Riskbruk, missbruk och beroende

kvinna står vid väg

Har du eller någon i din närhet problem med alkohol, droger eller spel om pengar? Till socialtjänsten och Öppenvårdsenheten kan du vända dig för råd, stöd eller behandling vid riskbruk, missbruk eller beroendeproblematik.

Här kan du läsa mer om vilket stöd kommunen erbjuder till dig som har ett pågående riskbruk, missbruk eller beroende samt till dig som är anhörig eller närstående.

Stöd och behandlingsinsatser

Våra stöd- och behandlingsinsatser

Vi erbjuder kvalificerade stöd- och behandlingsinsatser för dig som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Vissa av insatserna ges efter biståndsbeslut hos socialtjänsten.
Om du vill få mer information eller ansöka om insats kan du kontakta socialtjänsten på telefonnummer 0640-162 82, eller via e-post ifo@krokom.se.

Insatser som erbjuds hos öppenvårdsenheten

  • Community Reinforcement Approach (CRA)
  • Haschavvänjningsprogrammet (HAP)
  • Cannabisprogram för ungdomar (CPU)
  • Till spelfriheten
  • Motiverande samtal (MI)
  • Återfallsprevention (ÅP)
  • RePulse
  • Previct
  • Servicesamtal (erbjuds utan biståndsbeslut)
  • Anhörigsamtal (erbjuds utan biståndsbeslut)

Andra stöd- och behandlingsinsatser

Utöver stöd- och behandlingsinsatser inom kommunens öppenvård kan du hos socialtjänsten även ansöka om behandlingshem, familjehem för vuxna och kontaktperson. Det kan också vara aktuellt med medicinska insatser och socialtjänsten kan i så fall med ditt samtycke samverka med hälso- och sjukvården kring dig och dina behov.

Servicesamtal för riskbruk, missbruk och beroende

Servicesamtal

Inför dessa samtal behöver du inte genomgå en utredning eller ha kontakt med socialsekreterare. Servicesamtal behöver du inte biståndsbeslut för att påbörja, du ansöker via vår e-tjänst eller genom att ringa till IFO:s reception på telefonnummer 0640-162 82 eller mejla till ifo@krokom.se.

Vem kan ansöka om servicesamtal?

Om du är 18 år eller äldre och har behov av stöd och rådgivning i din situation erbjuder vi fem servicesamtal. Samtalen vänder sig till dig med riskbruk, missbruk och/eller beroende samt till dig som genomfört behandling och är i behov av en kortare repetition. Samtalen utgår från vad du vill prata om och tillsammans gör vi ett upplägg som passar dig och din situation. Om behov finns för fortsatt eller annat stöd hjälper vi dig vidare.

  • Samtalen är kostnadsfria.
  • Samtalen omfattas av sekretess och sker utan journalföring.
  • Vi omfattas av anmälningsskyldighet vilket innebär att vi enligt lag är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om vi misstänker att ett barn far illa.
  • Vi hjälper dig med tolk om du har behov av det.

Anmälan till servicesamtal via vår e-tjänst.

E-tjänst: anmälan till servicesamtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När du har anmält behov kontaktar vi dig via telefon inom två veckor. Ibland kan det förekomma väntetid innan vi kan börja med samtalen.

Är du orolig för någon annan?

Är du orolig för någon annan?

Finns det någon i din närhet som du misstänker har problem med alkohol, droger eller spel om pengar? Att i första hand tipsa personen om att själv söka hjälp kan ofta fungera bäst för att åstadkomma en förändring. Hjälper inte det, kan du göra en orosanmälan skriftligt eller muntligt. Kommunen följer upp alla anmälningar oavsett hur de kommer in.

Anmäla oro

Om du vill anmäla oro för någon vuxen med missbruks- eller beroendeproblematik kan du göra det genom att kontakta socialtjänsten på telefonnummer 0640-162 82, eller via e-post ifo@krokom.se. Socialtjänsten har tystnadsplikt och du kan välja att göra en anonym orosanmälan.
Om situationen är akut ring 112.

Vad händer när jag har gjort en anmälan?

När socialtjänsten får in en anmälan tas kontakt med den person som anmälan gäller och det görs en bedömning om utredning ska inledas. En anmälan betyder inte att det automatiskt kommer inledas en utredning.

En vuxen kan själv välja om den vill ta emot stöd och hjälp eller inte. Det är enbart om personen har allvarliga missbruksproblem som det finns lagstöd för att göra en utredning mot personens vilja.

All personal arbetar under sekretess. Det är bara den som berörs av anmälan som har rätt att ta del av det som framkommer under en bedömning och eventuell utredning. Du som har gjort en anmälan har inte rätt till information om vad din anmälan har lett till. Om du fortfarande känner oro efter att du har anmält bör du göra en ny anmälan.

Stöd till arbetsgivare

Om du som arbetsgivare känner oro för en medarbetare ska du i första hand vända dig till er företagshälsovård för stöd.


För anhöriga och närstående

Anhörigstöd

Oroar du dig för någon som dricker för mycket alkohol, tar droger eller spelar överdrivet mycket om pengar? Mår du själv dåligt på grund av någon annans livssituation? Via Krokoms kommun kan du få råd och stöd i din situation genom anhörigsamtal.
Anhörigsamtal behöver du inte biståndsbeslut för att påbörja, du ansöker via vår e-tjänst eller genom att ringa till IFO:s reception på telefonnummer 0640-162 82 eller mejla till ifo@krokom.se.

Att vara anhörig

Många anhöriga beskriver att de känner sig ensamma med sina bekymmer, funderingar och problem när deras närstående dricker för mycket alkohol, tar droger eller spelar om pengar. Det kan finnas känslor av skam, villrådighet och misslyckande. Samtalen syftar till att ge stöd och vägledning i att förstå och hantera den situation som uppstår på grund av någon annans beteende. Det är du som avgör om du ser dig som anhörig.

Anhörigsamtal

Samtalen anpassas efter dina behov och kan ske via telefon, personligt möte eller digitalt. Samtalen kan handla om att:

  • hitta nya sätt att sätta gränser.
  • hitta utrymme för egna intressen och önskningar.
  • träna på kommunikation.
  • få stöd att hantera din nuvarande situation, dels för att orka själv, men även för att kunna vara till bästa hjälp för din närstående.

Samtalen är kostnadsfria, omfattas av sekretess och sker utan journalföring.

e-tjänst: anmälan till Anhörigstöd missbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Övrig hjälp som finns att få

Co-Anon

Co-Anon familjegrupper är en 12-stegsgemenskap av anhöriga, medberoende och vänner till alkohol- och substansberoende som delar sina erfarenheter, sin styrka och sitt hopp med varandra för att lösa sina gemensamma problem.

Co-Anon

 

Al-Anon

Al-Anon familjegrupper är en gemenskap av anhöriga och vänner till alkoholister, som delar sina erfarenheter, sin styrka och sitt hopp med varandra för att lösa sina gemensamma problem. Vi anser att alkoholism är en familjesjukdom och att en förändrad inställning kan underlätta tillfrisknandet.

Al-Anon

Mini-Maria för dig upp till 21 år

Mini-Maria för dig upp till 21 år

Mini-Maria vänder sig till dig som är upp till 21 år och har frågor om eller önskar stöd kring alkohol, droger eller spel om pengar. Du är också välkommen att kontakta Mini-Maria om du är vårdnadshavare, annan anhörig eller orolig kompis.

Kontakt

Mini-Maria är en länsövergripande verksamhet som finns i Östersund på Prästgatan 15.
Du kontaktar Mini-Maria genom att besöka verksamheten, mejla, ringa eller ladda ner deras app där det även finns en chattfunktion.

Klicka på länken för mer information och kontaktuppgifter.

Välkommen till Mini-Maria Jämtland/Härjedalen

Länkar

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny