Translate site

Startsida Krokoms kommun

Hur räknar socialtjänsten ut om jag har rätt till bistånd för försörjningen?

Socialtjänsten börjar med att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att klara dig en månad. Om ni är flera i hushållet räknar man på er tillsammans.

Först lägger man ihop hushållsmedlemmarnas personliga kostnader och hushållsgemensamma kostnader enligt riksnormenlänk till annan webbplats. Till det lägger man sedan hushållets kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor och avgift för fackförening och arbetslöshetskassa. Summan blir vad hushållet behöver för att klara sig en månad. Socialtjänsten kan i vissa fall även räkna på kortare tid än en månad.

Sedan jämför socialtjänsten det ekonomiska behovet med hushållets inkomster och får fram om hushållet ligger över eller under gränsen för att få ekonomiskt bistånd.

Uträkningen kan även beskrivas på följande sätt:

+ Personliga kostnader för varje hushållsmedlem + Hushållsgemensamma kostnader + Hushållets skäliga kostnader − Hushållets inkomster = Hushållet eventuella nettobehov av försörjningsstöd

De pengar som du vid ansökningstillfället fått utbetalda och kan förfoga över räknas i regel som inkomst. Dit hör till exempel lön, a-kassa, sjukpenning, aktivitetsstöd, föräldrapenning, underhållsstöd, barnbidrag och bostadsbidrag, men även andra inkomster eller tillgångar som du kan använda för försörjning.

I Socialstyrelsen provberäkninglänk till annan webbplats kan du göra en preliminär beräkning.

Vad kan jag göra om jag inte får bistånd?

Du kan kräva ett skriftligt beslut som du kan överklaga. Socialtjänstens beslut och ditt överklagande lämnas då till Förvaltningsrätten för prövning. Be handläggaren om information om hur det går till.

Uppdaterad 2015-05-01 av Karin Engström
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se