Translate site

Startsida Krokoms kommun

Personlig assistans

Med personlig assistans menas ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer. För att beviljas personlig assistans ska du ha behov av hjälp med de grundläggande behoven. Med grundläggande behov menas behov av hjälp med:

  • personlig hygien
  • att klä på och av sig
  • att äta samt
  • att kommunicera med andra personer
  • annan hjälp som kräver ingående kunskaper om funktionshindret

När man pratar om grundläggande behov (de tre första) så gäller det den praktiska hjälp som behövs i integritetskänsliga moment. Behöver du hjälp med de grundläggande behoven kan du även ha rätt till personlig assistans för andra kvalificerade personliga vardagsbehov, om de inte tillgodoses på något annat sätt. Det kan vara sådant som fritid, träning, att uträtta ärenden, samt sådant som är kopplat till de grundläggande behoven men som inte betraktas som integritetskänsliga, exempelvis manikyr, matlagning och klä- av och på ytterkläder.

För att ett behov av att kommunicera med andra ska betraktas som grundläggande behov gäller att det krävs kunskap om ditt specifika sätt att kommunicera. Det krävs att en person med sådan kunskap är med för att kommunicering med tredje person över huvud taget ska vara möjligt.

Det grundläggande behovet ingående kunskap kallas ibland det femte behovet. Kriterierna för detta behov handlar om att det krävs ingående kunskap om dig och din funktionsnedsättning för att hjälp med de övriga grundläggande behoven ska vara möjligt. 2015 kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som handlar om bedömningen av det femte behovet. Efter den domen har många personer som har haft assistansersättning utifrån detta behov bedömts på annat sätt och har inte längre rätt till assistansersättning.

Ansökan om personlig assistans görs till LSS-handläggare inom Biståndsenheten. Handläggaren gör en individuell utredning och bedömning i varje ärende. Har du behov av personlig assistans i en omfattning av mer än 20 timmar per vecka för de grundläggande behoven - och är under 65 år - kan du ha rätt till assistansersättning enligt Socialförsäkringsbalken, SFB. Ansökan görs då till Försäkringkassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som utförare av den personliga assistansen kan du välja: 

  • Kommunen 
  • Privat assistansförmedling 
  • Egen regi 

Se även under "Läs mer" här till höger.


Uppdaterad 2017-12-18 av Peter Svensson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se