Translate site

Startsida Krokoms kommun

Monica uppfyllde flickdrömmen vid 40

Monica Göransson utbildade sig till sjuksköterska vid 40 och hittade drömjobbet – sjuksköterska på äldreboendet Blomstergården. Det var 25 år sedan. Idag är hon chef och pensionär på halvtid.

Vi backar tillbaka ett drygt kvarts sekel, till 1989. Då jobbade Monica Göransson som produktionsplanerare på dåvarande Vinetta (nuvarande Woolpower). Hon började fundera på om hon skulle jobba på kontor fram till pensionen och kom fram till att svaret var nej. Hon chansade och skickade in en ansökan till sjuksköterskeutbildningen och kom in.

– Att jobba som sjuksköterska var en dröm jag haft ända sedan jag var lill-liten. Jag tänkte att jag skulle ångra mig om jag tackade nej till utbildningen. Men först ville jag testa om det var ett jobb för mig, så på min ordinarie semester hoppade jag in som sommarvikarie på Blomstergården. Och där blev jag också kvar efter utbildningen, först som vikarie sedan som chef. Jag gillar att jobba med och för de äldre.

Monica Göransson började jobba extra som outbildat vårdbiträde för tjugofem år sedan och har sedan dess jobbat som sjuksköterska, distriktssjuksköterska och de senaste arton åren med olika chefsuppdrag.

– Det är egentligen ganska lustigt, jag som valde att bli sjuksköterska för att jag inte ville jobba på kontor och så blir jag chef. Men jag känner att även om jag har en arbetsledande funktion jobbar jag hela tiden nära både våra äldre och alla kollegorna, säger Monica Göransson.

"Att få medarbetare att växa och skapa gruppkänsla lyfter både medarbetarna  och mig"

Hon gillar inte hierarkier. Hennes dörr står alltid öppen och under somrarna har hon själv gått in och hjälpt till med omvårdnadsarbetet om det har saknats personal. Monica försöker ge medarbetarna möjlighet att utvecklas, precis som hon själv har fått.

– Att få medarbetare att växa och skapa gruppkänsla lyfter både medarbetarna och mig. Att vi alla hjälps åt och finns till för våra medborgare. Jag har fått stora möjligheter att utvecklas genom olika uppdrag och jag har försökt ge tillbaka samma sak till mina medarbetare. Får man ett förtroende och möjlighet att prova på nya uppdrag tycker jag inte att man ska vara rädd att testa, säger Monica Göransson.

Hon lever som hon lär, nyfiken och orädd att hoppa in och ta tag i nya uppdrag. Monica hade hunnit vara pensionär i sexton dagar när hon fick en ny förfrågan om att vara verksamhetschef inom ett nytt område till dess att den nya chefen fanns på plats.

– Jag drivs av att ta mig an nya utmaningar, det är ingen skillnad på mig idag som 65-åring och hur jag var när jag började jobba. Jag har många gånger tänkt: ’lugna ner dig nu Monica, jobba kvar med det du har nu ett tag till’ men jag har ändå hela tiden tagit nästa steg.

Nästa steg för Monica är att "bara" jobba halvtid och vara pensionär på halvtid. Yrkeslivet avslutar hon gärna där hon började, som vikarierande vårdbiträde.

– Jag hoppar gärna in som vårdbiträde på Blomstergården om det behövs. Det finns inget som är så roligt som att jobba med äldre. Jag känner mig behövd och att jag gör nytta. De äldre är tacksamma och jag uppskattar att höra dem berätta sin livshistoria. Det finns så många fantastiska berättelser och så mycket klokskap att lyssna till, säger Monica Göransson.

Jessica Brander

Uppdaterad 2018-03-22 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se