Ansättåns canyon

En å med blått vatten och stenar.

Ansättåns canyon - en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter.

Vid Ansättåns canyon finns informationstavlor om områdets geologi och natur. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och skogsterräng. Vägarna är lätta att gå, i terrängen rekommenderas stövlar.

Längs grusvägen finns grillplats och vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t.o.m älgjakten. Bästa tid för att besöka canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.

Längs vägen som går parallellt med Ansättåns Canyon, har tre nedgångar. Det finns två fikaplatser, en innan man svänger upp mot canyonen och en vid den första nedgången. Vid denna nedgång är det också populärt att bada.

Ansätten består av hårt amfibolitberg - en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar, åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns Canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten. Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon.

Hitta mer information på hotagen.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Service

Kategorier
Djur och naturupp­levelser


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny