Kristallgruvan i Olden

Två barn som klättrar på en stenvägg

Ett häftigt besöksmål. Bergkristallerna i Oldengruvan är minst 400 miljoner år gamla. Finns även mysiga fikaställen i närheten!

Bergarten vid gruvan beskrivs som en pegmatit med drusrum av bergkristaller och decimeterbreda bankar av grafit. Under andra världskriget 1942-1946, bröts bergkristall i gruvan som användes i optisk och teleteknisk industri. Vid Oldens kristallgruva arbetade ett tiotal personer upp vid gruvan. Dessutom sysselsattes ytterligare ett antal personer nere i byn med att tvätta kristallerna och koka dem i lut och saltsyra innan de sändes till företagets anläggning i Stockholm för vidare bearbetning. Årsproduktionen av råbergskristall vid gruvan var i genomsnitt 2,5 ton. De största kristallerna var 2-3 dm och en stor del var 5-6 cm i diameter. Kristallerna från Olden användes dels för elektriska ändamål, dels för smyckestillverkning. En stor del av kristallerna skickades till Tyskland för slipning. När kriget var över och handeln över gränserna kom igång igen kunde behovet av bergkristall täckas med billigare importerad kristall och brytningen vid gruvan i Olden lades ner. Numera bryts ingen bergkristall men en hel del finns kvar.

Om du kommer från Rönnöfors, åk igenom byn Olden och i närheten av Oldens Bystuga ser du en skylt med hänvisning till Kristallgruvan, en väg upp till höger. Du kan parkera ganska nära, det tar ca 5-10 min att gå.

Missa inte att svänga förbi Café Häma n’ David i Rönnöfors, här kan du fika i en mysig gammal skola, tidsenligt inredd, som för vissa säkert kan frambringa barndomsminnen.

Kartor och bra att veta

fika i närheten

Service

Kategorier
Historiskt, Djur och naturupp­levelser


Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny