Translate site

Startsida Krokoms kommun

Linn är en av många stjärnor

Linn Lindsjö är mångkonstnär i både kultur och idrott. Hon spelar trummor och fiol och tränar kampsport och bågskytte.

Under Manifestivalen som pågick 21–25 maj 2018 så lyftes Kulturskolans verksamheter och duktiga elever fram. Magneten i Krokom fylldes av musik och konstellationer av alla former, men även av debatter och workshops.

Linn Lindsjö, en av kommunens drygt trehundra kulturskoleelever, har nyss gått ut åttan, sysslar både med kampsport och bågskytte men kommer aldrig att släppa taget om musiken.

– Jag har spelat fiol sedan förskoleklass och lite senare började jag med trummor. Manifestivalen var jättekul! Jag uppträdde mest som trummis men under avslutningen fick jag spela fiol med Bo Lyckligs orkester. Det var helt otroligt! Scenen på Magneten i Krokom är liten och familjär, det känns som att man spelar för föräldrarna hemma i vardagsrummet, säger Linn.

Trots sin unga ålder är Linn en mångkonstnär i såväl kultur som idrott. Om kombinationen fiol och trummor är sällsynt så borde bågskytte och kampsport vara unik. Framtidens gymnasieval kommer närmare och Linn söker bra alternativ.

– Idag så lutar det åt Naturprogrammet. Det känns som ett brett program med många möjligheter inför framtiden. Men musiken släpper jag aldrig, i alla fall inte på hobbynivå. Det är verkligen befriande att komma hem från en jobbig dag på skolan och ”slå av sig” på trummorna. Är jag på ett annat humör försvinner jag gärna iväg i melodiernas värld på fiolen, berättar Linn.

Manifestation och festival blir Manifestival

Stefan Konradsson, verksamhetschef för Kulturskolan berättar hur och varför Manifestivalen kom till.

– Kulturskolan brukar alltid ha konserter eller olika evenemang på vårkanten. Kulturskolan har också varit föremål för diverse neddragningar. Nu ville vi visa vad vi håller på med, vad Kulturskolan kan bidra med och vad våra barn och elever skulle gå miste om utifall Kulturskolan helt skulle försvinna. Därav första delen – manifestationen. Samtidigt ville vi göra något kul och ha gästartister – en festival. Vi slog ihop orden och fick en Manifestival! säger Stefan.

Under Manifestivalen uppträdde både elever och gästartister i en hel vecka på Magneten i centrala Krokom, men även i Föllinge kyrka.

– Avslutningen på fredagen blev en riktig höjdare! Vi hade bjudit in Bo Lyckligs Gammeldansorkester som tillsammans med ett antal av våra fiolelever och Birka folkmusiklinje stämde upp till två låtar av Hoven Droven. På scenen fanns alltså hela spektrumet av Kulturskolan. Från elever i grundskolan, via fortsättningsstudier på Birka till lärare och musiker, berättar Stefan.

Manifestivalen hölls i slutet av maj, har ni sett något resultat av den?
– Publikmässigt hade vi önskat mer men vi har nått massor av människor både på Magneten och i sociala medier. Det känns som att Kulturskolan har hamnat högre upp på agendan, säger Stefan.

Håkan Borgsten, projektledare för Manifestivalen, avslutar med att konstatera att det självklart blir en fortsättning på det här.
– Vi ville visa det bästa med Kulturskolan, de kompetenta och engagerade lärarna samt alla superduktiga elever, och det gjorde vi!

Peter Svensson

Uppdaterad 2018-07-30 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se