Driftigt och härpro­du­cerat i Störåsen

– Jerseykorna levererar hög kvalitet på mjölken, den har extra hög fetthalt och protein, säger Tomas Pålsson.

I ett fjös kokas det schampo, i ett annat mjölkas Jerseykor och i ett vardagsrum bakas det tysk schwarzwaldtårta. Störåsen imponerar med alla sina företag som verkar och som stöttar varandra i byn. Dessutom hittar många av dem ingredienserna till sina produkter på ängarna och i skogarna i Störåsen.
#193byar #ByStöråsen

I ett fjös kokas det schampo, i ett annat mjölkas Jerseykor och i ett vardagsrum bakas det tysk schwarzwaldtårta. Störåsen imponerar med alla sina företag som verkar och som stöttar varandra i byn. Dessutom hittar många av dem ingredienserna till sina produkter på ängarna och i skogarna i Störåsen.

Det var schampot som visade vägen till Störåsen för Inger Cordier för sex år sedan.

– Det var egentligen fjöset som gjorde att vi köpte vår gård, det var perfekt för tillverkningen av våra ekologiska hårvårdsprodukter, säger hon.
Inger har varit frisör i imponerande 39 år, 17 av dessa har hon varit ekologisk frisör.

– Jag gick en kemikurs för att få veta vad jag som frisör spolade ner i avloppet varje dag och jag blev kallsvettig, berättar Inger.

Rödklövern plockas på egna ängar utan konstgödsel till schampot som jag kokar

Därför tvekade hon inte när hon och maken fick chansen att köpa företaget som kom att bli La Cordier, en ekologisk hårvårdsserie som numera tillverkas i Störåsen.

– Rödklövern plockas på egna ängar utan konstgödsel till schampot som jag kokar, säger hon.

Även Jerseykorna på Skavbränna gård gillar rödklöver. Bröderna Tomas och Peter Pålsson är nu femte generationen som med stor kärlek driver gården i Skavbränna, några kilometer från Störåsen.

– Visst är det två byar, men vi har alltid hört ihop, säger Tomas.

Med 140 djur och 20 höns finns det att göra på gården.

– Just nu gruvar vi oss lite för att dra i gång vårbruket, men det här är bästa platsen på jorden, säger Peter och skrattar.

I tolv år har de nu drivit gården tillsammans och i år tilldelades de Guldstjär­nan för årets serviceföretag i Krokoms kommun. De levererar mjölk och kött till lokala matförädlare i bygden som till exempel Bettina Elsner, som driver Blåbacka Café och Rosteri i byn.

– Deras mjölk är det bästa som finns, säger hon.

Caféet är min passion och jag har öppet året om, men jag gör som jag vill varje dag.

Bettina är nyklippt, det är bra att de har en frisör i byn tycker hon. Bettina kommer från Tyskland och bor på övervåningen i huset på gården där caféet är på nedervåningen.

– Jag har bott här i fem år och varje helg har jag bakat en tårta. Det är många tårtor, säger hon och skrattar.

Caféet är personligt, blått och mysigt. Bettina rostar kaffebönorna själv, lagar mat och bakar från grunden och så plockar hon massor av lingon.

– Caféet är min passion och jag har öppet året om, men jag gör som jag vill varje dag. Jag drar mycket kraft från naturen, säger hon.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny