Mat och måltider

Vi vill att barnen i förskolan och skolan ska få en smakupp­levelse när de ska äta sin lunch. Därför väljer vi så ofta vi kan mat­rätter som vi tillagar från grunden när vi bestämmer matsedeln.

Våra måltider ska vara av hög kvalitet. Varje dag serveras salladsbuffé, hårt bröd, smör och mjölk. Ungefär tjugo procent av det vi köper in är ekologiska produkter.

Vi strävar efter variation i matsedeln. Vi serverar typiska svenska maträtter, husmanskost, men även rätter med inslag från andra länder och kulturer. En viktig målsättning för oss är att måltiderna serveras i trivsamma lokaler så att våra gäster kan äta med god aptit i lugn och ro.

Specialkost

Vi erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiatriska funktionshinder samt i möjligaste mån anpassad kost av etiska, religiösa och kulturella skäl. För att säkerställa att barnet, eleven får rätt kost, serveras specialkost av medicinska skäl endast till de som har ett aktuellt läkarintyg.


Ansöka om specialkost och anpassad kost

Ansökan om specialkost och anpassad kost gör du via vår e-tjänst.

 

Observera att vid behov av anpassad kost på grund av fysiska och psykiatriska funktionshinder krävs inget läkarintyg. Däremot ska ett samråd med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), alternativt elevhälsan och målsman ske.


Länk till e-tjänsteNlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


När behövs läkarintyg?

De barn, elever som behöver specialkost av medicinska skäl ska till ansökan bifoga ett medicinskt intyg (läkarintyg) där det framgår vilken typ av kost som barnet, eleven behöver. Intyget behöver vi för att säkerställa att matgästen får rätt mat.


Hur gör jag för att få ett läkarintyg?

Kontakta Barnmottagningen på Östersunds sjukhus för att få en bedömning och ett intyg. Du kan också kontakta din hälsocentral för att få en remiss till Barnmottagningen. Läkarintyget behöver förnyas årligen.


Behövs intyg vid laktosintolerans?

Inget läkarintyg behövs vid laktosintolerans då vi tillämpar begreppet ”2-gramsgränsen”. Det innebär att mängden laktos i en portion av en viss maträtt får uppgå till max 2 gram. Om en maträtt innehåller mer än 2 gram laktos per portion erbjuds laktosfri kost.
Ansökan om laktosreducerad mat görs via vår e-tjänst

Anmäl alltid frånvaro

När ditt barn har specialkost, kontakta respektive kök om barnet eller eleven är frånvarande så att vi kan ställa om matproduktionen. I de fall barnet eller eleven inte äter sin specialkost under två veckor kontaktas vårdnadshavare.

Aktuell matsedel

Via Mashie kan du se matsedeln direkt i din smart­phone eller på din läsplatta. Öppna länkarna i tele­fonens eller datorns webbläsare. Spara sedan som bokmärke.

Matsedeln gäller för förskola och skola.

Länk till förskolornas matsedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länk till grundskolornas matsedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Matsedel under lov

Under loven finns ingen gemensam matsedel. Personalen i köken på respektive förskola och fritids­hem planerar själva sin matsedel.

 

Bild på köksredskap
Hjälpte informationen på sidan dig?