Bibliotek

Välkommen till biblioteken i Krokoms kommun – möjligheternas mötesplats för alla åldrar. Hos oss kan du bland annat låna böcker, leta information i våra databaser eller läsa tidningar och tidskrifter.

Huvudbiblioteket ligger i Krokom och våra filialer hittar du i Föllinge, Kluk, Nälden, Ås och Änge. Vår bokbuss rör sig i hela vår kommun, så var du än bor har du nära till biblioteket.

Det är enkelt att låna böcker. Ett och samma lånekort gäller på alla bibliotek ­­­och i bokbussen. Du kan dessutom låna på ett av biblioteken och lämna tillbaka på ett annat. Om du letar något som inte finns på just våra bibliotek kan du fjärrlåna från andra bibliotek i landet.

Biblioteks­katalogen

Du kan söka i bibliotekets katalog och med ditt låne­kortsnummer och PIN-kod:

 • logga in på Mina sidor för att reservera och låna om böcker
 • få boktips
 • ge inköpsförslag
 • nå våra databaser
 • uppdatera dina uppgifter
 • göra en fjärrlåneansökan

Via den här länken kan du söka i bibliotekets kataloglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Via den här länken kan du söka och låna e-böcker och e-ljudböckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppettider biblioteken

måndag 14 oktober

Bokbussen

Bokbussen

Ta chansen och besök kommunens bokbuss och låna böcker. Har du önskemål om någon bok så kontakta bokbussen eller biblioteket i Krokom. Det du lånar på bokbussen kan du lämna tillbaka på vilket som helst av kommunens bibliotek.

Bokbussens tryckta turlista finns att hämta på Krokoms bibliotek och filialbiblioteken, eller kontakta oss så skickar vi den till dig. Turlistan följer grundskolans läsårstider och har därför upphåll under jul- och sommarlov.

Lånetiden styrs av turlistan. Lånade böcker och andra medier lämnas åter nästa gång bokbussen besöker hållplatsen.

Här kan du läsa bokbussturlistan för hösten 2019PDF

Personal

Bibliotekarie: Johanna Vestfält telefon: 0640-161 57

Bokbusschaufför: Hans Hedman mobilnr: 070 285 12 40


Tidningar och tidskrifter

Tidningar och tidskrifter

Biblioteken i Krokoms kommun prenumererar på tidningar, tidskrifter och på en tidskriftsdatabas. Krokoms bibliotek har tidningen 8-sidor. Det är en nyhetstidning på lätt svenska för personer med läs-och skrivsvårigheter eller svenska som andra språk.

Papperstidningarna finns för läsning på biblioteket. De sparas i två månader. Vi kopierar om du behöver ha tillgång till en artikel.

Tidskrifter

Ett antal tidskrifter, både vecko- och månadsmagasin, finns också på biblioteken. Du kan låna alla våra tidskrifter utom det senaste numret. Lånetiden är 14 dagar.

Tidningar från hela världen - Press Reader

Förutom de tryckta papperstidningarna gör vår databas Press Reader det möjligt att läsa all världens dagstidningar direkt på dator, läsplatta eller mobiltelefon. Tidningarna är dagsfärska och du läser direkt på skärmen. Du kan via vårt lokala nätverk/wifi ladda ner tidningar till din surfplatta eller mobiltelefon med hjälp av en app som heter Press Reader.

Lånevillkor och avgifter

Lånevillkor och avgifter

Alla som vill låna på kommunens bibliotek behöver ett lånekort. Ditt lånekort är personligt och du är ansvarig för allt material som lånas med kortet.

Det kostar inget att låna. För att få lånekort behöver du visa giltig fotolegitimation. Lånekortet gäller på alla bibliotek och bokbuss i Krokoms kommun.

Lånetid

Den normala lånetiden för böcker, e-böcker samt ljudböcker på cd och mp3 är 28 dagar. När det gäller e-böcker får du låna två böcker under en sjudagarsperiod.

Följande undantag finns från lånetiden om 28 dagar:

 • Snabblån – 7 dagar
 • Köböcker – 14 dagar
 • Tidskrifter – 14 dagar

Förseningsavgift

Om du inte lämnar tillbaka din bok i tid får du betala en förseningsavgift, detta gäller dock inte för barnböcker och talböcker/DAISY.

Förseningsavgift vuxenmedia: 10 kronor per bok och påbörjad vecka

Förseningsavgift vuxenmedia, snabblån: 10 kronor per bok och påbörjad dag

Några tips till dig som vill undvika förseningsavgift

 • Kontrollera ditt kvitto och återlämningsdatum
 • Beställ övertidsvarning via sms eller e-post
 • Logga in i vår publika katalog och låna om boken via Internet
 • Ring till biblioteket och låna om boken

Hitta till biblioteken

Text

Hjälpte informationen på sidan dig?