Missbruk och beroende

Är du orolig för att du dricker för mycket eller använder droger? Eller är du orolig för att någon nära dig missbrukar? Tänk på att missbruk drabbar även familj och vänner.

Hos socialtjänsten kan du få hjälp med att komma bort från ditt missbruk. Socialtjänsten arbetar också med att förebygga missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel.

Vill du komma i kontakt med någon av våra social­sekreterare eller veta mer om hur vi kan hjälpa till, hör då av dig till individ- och familjeomsorgen (IFO).

Råd och stöd

Råd och stöd

Hos individ- och familjeomsorgen kan du och dina nära få stöd i form av bland annat motivations­samtal. Även öppen­vård eller vistelse på behandlingshem kan komma ifråga.

Förebyggande arbete

Förebyggande arbete

Individ- och familjeomsorgen arbetar för att ge ungdomar kunskap om riskerna med missbruk och vill få föräldrar och de som jobbar med barn och ungdomar att aktivt delta i detta missbruksföre­bygg­ande arbete.

Lagar som styr

Lagar som styr

Individ- och familjeomsorgens uppgifter inom missbruksvården regleras av socialtjänstlagen (SoL) och lagen om vård av missbrukare (LVM).

Hjälpte informationen på sidan dig?