Rönningsberg – där djuren är i centrum

Det går inte att berätta om Rönnings­berg utan att nämna Ede, de här byarna sitter nämligen ihop. På samma sätt kan man inte berätta om dessa byar utan att nämna alla djuren. För här lever många olika djur som det kommuniceras med på olika sätt. Ulrika kommunicerar telepatiskt, Katarina med kroppsspråket och Mimmi använder vallhundar som nästan har hypnotisk effekt på fåren.
#193byar #ByRönningsberg

Det som började med en friggebod för över tjugo år sedan är idag en fin hantverksbutik i Ulrika Nyqvists gamla bakstuga. Hon och mamma Bodil Olsson driver Hantverksbutiken i Rönningsberg och här säljs deras stickade, målade och sydda hantverk i alla dess former och färger.

– Jag har inte ett fullödigt liv utan hantverk, säger Ulrika.

När andra tittar på tv, då stickar Ulrika. Hon arbetar faktiskt från soffan också.

– Jag är djurkommunikatör på distans så jag hjälper djur som har problem och jag hittar rätt på försvunna djur, berättar Ulrika.

Hon har pratat med tusentals djur i både Sverige och i andra länder.

– Djuren är mitt kall, säger hon.

Fåren är så mysiga och ger sådant väl-mående, men de kan också ge gråa hår

Det är fler i byn som känner så. Vi hinner bara hälsa på Mimmi Flodman och hennes två hundar innan Mimmi måste springa i väg.

– Jag måste hjälpa ett lamm, ropar hon.

Med lugna, vana tag hjälper hon lammet loss från stängslet. Mimmi har 26 lamm, 15 tackor och 2 baggar. Det som började som ett sätt att vara självförsörjande, är idag företaget Stor-Sve Fårgård med Värmlandsfår och Åsenfår. Mimmi hittar ständigt nya sätt att utveckla sitt företag och håller numera digitala studiebesök för förskolor runt om i Sverige.

– Fåren är så mysiga och ger sådant välmående, men de kan också ge gråa hår, säger hon och skrattar.

Hästar är fantastiska och att man kommu-nicerar så bra med kroppsspråket med ett sådant stort djur är så häftigt

Från fårens bräkande till kornas råmande hos Anders Olsson och Katarina Leander som driver en ekologisk mjölkgård i byn. De är just nu i full gång med att utveckla hästverksamheten på gården genom en nybyggd paddock, tanken är att köra hästträning här framgent.

– Jag håller på med reining vilket är westernridningens dressyr. Hästar är fantastiska och att man kommunicerar så bra med kroppsspråket med ett sådant stort djur är så häftigt, säger Katarina.

Katarina som flyttade till Anders för fyra år sedan ångrar inte sitt val.

– I den här byn hjälps man åt med allt. Det är så varmt folk som bor i byn, så familjärt, jag kände direkt när jag kom till byn att här vill jag stanna, säger Katarina.

Susanne Kvarnlöf

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny