Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Barnen bygger förskola

Barn i skogen

Om två år ser den nya förskolan i Krokom dagens ljus. Nu har man anlitatde riktiga proffsen på förskola för att utforma utemiljön.

– Barnen kan det här och de önskar sig allt från en lekstuga till en pool, säger förskoleläraren Malin Eklid.

– Lyckebo, är ni klara, ropar personalen.

– Jajamänsan fattas bara, svarar Lyckebos 34 barn som är på väg mot Kungaskogen.

De kallar skogen det eftersom de arbetar med ett pedagogiskt material som heter så. En vis älg som heter Älgvis hoppar nu fram i skogen från en förskolelärares hand och pratar med barnen. Hit går de ofta på utflykt. Malin Eklid arbetar som förskolelärare och hon drar ettåriga Frej, Lyckebos nyaste stjärna, i vagnen. Hon lyfter honom ur vagnen och med lite vingliga steg går han på marken där den nya förskolan ska stå. När han blir tre år kommer den vara färdigbyggd. Malin sitter med i referensgruppen för den nya förskolan.

–Jag tycker det är spännande att jag kan få vara med och påverka, säger hon.

Hon har hela tiden informerat sina kollegor och frågat efter input från dem i projektet. En funktionskravlista har tagits fram under det här året där anbudsförfrågan snart kommer ut.
– Det är roligt att se att mycket av det vi tyckt varit viktigt finns med, säger hon. Totalt är det fyra förskolor som ska flytta in, men det ska byggas en femte enhet också.

–Det ska bli plats för 170 barn. Vi vill att det ska byggas flexibelt så vi har ställt krav på planlösningar på hur vi kan ändra lokalerna. Vi vill både kunna sätta upp och ta ner väggar utifrån hur barngrupperna ser ut, säger hon.

Malin ser många fördelar med den nya förskolan. Genomtänka lokaler med gemensam matsal med tillagningskök och närmare samarbeten och kunskapsöverföring mellan kollegor.

– Vi har en skola i byn dit alla ska sen, barnen kommer känna alla när de börjar skolan, säger Malin.

Barnen slår sig ner på liggunderlag med varsitt papper framför sig. Nu ska de få rita hur de hoppas att förskolan och gården kommer att se ut. Othilia är 3 år och hon ritar en rutschkana och en stege. Brorsan Alfred ritar hon också.

– Vilken busunge, han kommer tillbaka till Lyckebo från skolan då, säger hon.

Barnen är referensgrupp och får vara delaktiga i att komma med idéer kring utformningen av utemiljön.

– De har ritat och vi pratar med barnen om vad de vill ska finnas på den nya förskolan. Barnen har önskemål om allt från en fotbollsplan till barbies. Allt de önskat har vi sammanställt och skickat till projektledningen, säger Malin.

Utemiljön kommer att vara indelad i olika zoner, närmast förskolan blir det en trygg zon som används vid öppning och stängning. Det kommer även finnas en vild zon där man utnyttjar den fina skogen och skidspåret som redan finns här. Othilia visar att hon nu ritat två bollar och ballonger på teckningen. Och ett hjärta.

– Det ska bli jättekul att gå i den nya, säger hon.

Susanne Kvarnlöf

Bildtext: Barnen på Lyckebo förskola får vara med och tycka till om utemiljön på den nya förskolan i Krokom. 

Meny