Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Länge leve lanthandeln

Ett par står framför en affär

Det är tur att somliga struntar i rykten. Snacket om butiksdöden gäller nämligen inte överallt – och i synnerhet inte i Laxsjö där affären är lika levande som någonsin. Länge leve livet som lanthandlare, är de nya driftarna överens om!

På flera håll i Krokoms kommun har lanthandeln utvecklats till självklara mötesplatser, där apo-
tekstjänster och kaffesurr i goda grannars lag är lika självklart som att köpa en falukorv.
Just det konceptet är något som Laxsjös nya handlare anammar – och tar ett steg ännu längre. Det var nämligen storslagna planer som de hade med sig i bagaget, Calle och Barbro Moback, när de lämnade Stockholm och flyttade till sina drömmas domäner i Laxsjöbygden.

Butiken i Laxsjö har redan breddat verksamheten rejält, och ska rymma både tillagningskök, samlingsrum, och förhoppningsvis många nya kunder från när och fjärran.

Barbro lämnade i höstas jobbet som inspicient, föreställningsledare, på Kungliga Operan och Calle som kock på Hammarströms fisk- och delikatessbutik. Nu låter de i stället lanthandeln i Laxsjö bli föremålet för sin kreativitet – och de har minst sagt fått en succéartad start.

– Vi insåg att vi måste hitta fler ben att stå på än att bara sälja livsmedel. Det som går allra bäst nu är Calles matlådor, och den egenlagade blodpuddingen faktiskt, berättar en nöjd Barbro Moback som bakar mazariner när Vårt Krokom hälsar på.

Innan renoveringsstarten så undersökte dom möjligheten till ekonomiskt stöd och kontaktade näringslivskontoret i Krokoms kommun. Där lotsades paret till länsstyrelsen som nu beviljat dem investeringsstöd via landsbygdsprogrammet. Stödet har varit ett betydelsefullt tillskott i ombyggna­tionen av lokalen så att rätt förutsättningar finns för utvecklingen av verksamheten. Ägaren Laxsjö­bygden ekonomiska förening stöttar moderniseringen, och snart ska även skylten ovanför ingången vara utbytt till Mobacks Kök & Skafferi. Det är alltså full snurr, samtidigt som grytorna puttrar och snickarna hamrar.

– Vi känner oss så välkomna, inte bara av Laxsjöborna utan av hela bygden. När folk frågar oss hur det känns att bo här så blir svaret att vi inte vet, eftersom vi knappt hunnit känna efter i allt som händer, berättar Barbro

Calle ser fram emot att få tillaga maträtter av lokala råvaror, och får något drömskt i blicken när han pratar om abborrfileér, öring och renkött.

– Folk vill ha riktig mat, från grunden. Och det finns det möjlighet att erbjuda här. Jag gör även i ordning matpaket som folk kan ta med sig på fjällturen, eller hem för den delen, berättar Calle medan han skalar ned lök i en stor chiligryta.

– Sedan är planen att hålla kvällskurser i vår nya samlingslokal. Folk har ett behov av att träffas och prata, det är jättetydligt.

Faktum är att anrika tidningen New York Times hälsat på dem för att göra ett reportage kring folk som flyttar från städer till det nya livet på landet.

Vi enas om att det helt enkelt är en modern och högintressant handelsbod som håller på att kokas ihop i Laxsjö – som förhoppningsvis kan höja temperaturen i hela bygden.

Text och foto: Anders Lundin

Meny