Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Sams på fjället – stör inte renarna

Renar i flock

Nu våras det – och många vill njuta av den fantastiska fjällvärlden i Krokoms kommun. Men detta är även en högtid för djur och natur, och denna årstid måste besökare visa särskild hänsyn till rennäringen.

Från april och fram till juni så är det kalvningstider för renarna, både i Krokoms kommun och övriga fjällkedjan. Detta är också årstiden då fjällälskare letar sig upp med skidor för att njuta av vårvinter och exempelvis bestiga bergstoppar eller pimpla på den sista isen. Detta kan leda till konflikter om du befinner dig i fel område.

Med den ökande turismen så utsätts rennäringen för en större press, med risken att allt fler vajor stressas till gränsen att deras kalvar inte överlever.

Krokom är en av landets samiska förvaltningskommuner, och har ett extra ansvar att se till rennäringens bästa och att främja bevarandet av de samiska kulturlandskapen.

Vi uppmanar därför fjällbesökare att visa särskild hänsyn under kalvningstiden, och det är även inskrivet i Rennäringslagen att det är förbjudet att skrämma, störa eller driva bort renar.

Det gäller helt enkelt att tillämpa försiktighetsprincipen och att kontakta respektive sameby eller länsstyrelsen om du känner dig osäker på var du kan vistas.

Njut av naturen – genom att visa hänsyn!

Checklista för dig som vistas i renbetesland

  • Visa särskild hänsyn under kalvningstiden (april–juni).
  • Håll alltid hundar kopplade.
  • Undvik att gå rakt mot renen. Ju tystare du är desto lugnare blir djuren.
  • När större flockar är i rörelse, sätt dig ner, betrakta och njut.
  • Under sommaren söker sig renarna till snöfält som ger skydd mot värme och besvärande insekter – håll undan för sådana snöfält när du ser renar i närheten.
  • Drar flocken sig undan har du kommit för nära. Även när stora renhjordar samlas eller flyttas måste extra hänsyn visas, så att inte hjorden splittras. Lösa hundar uppfattar renarna ofta som ett hot, vilket kan skapa panik. I flocken är renen trygg.

(Källa Naturvårdsverket)

Meny