Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Företagaren som slår flera slag för bygden

En man med ett padelracket

Nils Åke Hallström är uppvuxen i Nälden, platsen han kallar lagom.

Han är lokalpatriot, otålig och orädd. Han ogillar byråkrati och han vägrar Facebook. Nils Åke Hallström på Hallströms Verkstäder i Nälden har ett stort hjärta för bygden och för det sociala entreprenörskapet som ger alla Näldenbor en bättre fritid.

På en hylla i hans kontor i Nälden finns hans första stämpelkort inramat, han var 16 år när han började arbeta på familjeföretaget. I dag är han 70 år och har ännu inga planer på att bli pensionär. Inte så länge som barnbarnen är små, resonerar han. Alla hans tre barn arbetar i koncernen som i dag omsätter 400 miljoner, har 200 anställda och som tillverkar allt från ventilationsprodukter till rostfri operations­utrust­ning. Han om någon vet vad arbetet kräver, han har varit VD för Hallströms verkstäder i 42 år nu. Men på fredagar är han ledig.

Jag kan genomföra mycket och det känns bra

Som liten grabb i Nälden lärde sig Nils Åke snabbt att om något skulle bli gjort, fick han göra det själv. Hans pappa som var engagerad i föreningslivet var en förebild, därför kom engagemanget för bygden tidigt och där skapades också blicken för att förnya saker. För så fort Nils Åke ser att något kan göras bättre, då gör han det.

– Jag kan genomföra mycket och det känns bra, säger han.

Så är han också tredje generationen i ett företag som har stark tradition av att ta ett stort samhällsansvar för bygden. Men det måste gå snabbt annars kan det vara, menar han.

– Jag är ingen föreningsmänniska, formaliteter och protokoll orkar jag inte med, säger han och skrattar.

När ingen trodde att det gick, så byggde jag den själv

Några av de större projekten tillsammans med ishallen var sporthallen. Nils Åke tar fram en gul pärm från år 2000. Den är full av papper och ritningar på idrottshallen i Nälden. Han som vid den tidpunkten nyss byggt ett förråd till verkstaden, menade att det gick bygga en idrottshall för 4,5 miljoner.

– När ingen trodde att det gick, så byggde jag den själv, säger han och skrattar.

Han tar fram en pärm till och en till. Nej, skrytig är han inte, utan han tycker att det här är roligt att hålla på med.

– Jag gör smågrejor och jag har fördelen att jag kan göra som jag vill, säger han.

Jag driver företag och folk ska ha något att göra på sin fritid

Engagemanget från honom är stort och hjärtat finns i bygden. Det har hunnit bli en hel del socialt entreprenörskap genom åren. Båthamnen, ishallen, två tennisbanor, Sandnäset Golf och nu senast en paddelhall.

– Jag driver företag och folk ska ha något att göra på sin fritid. Ju mer vi har att göra för att slå ihjäl tiden, desto bättre, säger han.

Receptet på ett lyckligt liv är att ha roligt när man är på jobbet och på fritiden, enligt Nils Åke. Det finns en pärm som inte är fullständig ännu. Skisser finns för att bygga ett centralt seniorboende i byn.

– Den rörelsen som blir i och med att bygga ett seniorboende är att de äldre kan bo centralt med uteplats och social samvaro, samtidigt som barnfamiljer kan flytta in i deras villor. Det hade varit roligt om man fick bygga det, säger han.

Text och foto: Susanne Kvarnlöf

Meny