Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Grattis Hotagsfjärden – Årets kooperativ

92-årige Nils-Erik Pålsson från Rörvattnet stormtrivs på Hotagsfjärden.

Hotagsfjärden är kooperativet vid fjällets fot som firar i dubbel bemärkelse, dels med anledning av sitt 30-årsjubileum och dels för att de av Coompanion blivit utsedda till Årets kooperativ i Jämtland Härjedalen 2022.

Krokoms kommun växer så det knakar, och det är en ny generation som tänder lamporna i byarna. Det optimala är förstås om ingen behöver maka på sig bara för att nya människor ska få plats – utan att alla kan bo kvar där rötterna är starka.

Kooperativet Hotagsfjärden är en pionjär i det sammanhanget. Här får människor stanna kvar i sin hembygd under ålderns höst, och fortsätta vara en del i det trygga sammanhanget.

På flera sätt är Hotagsfjärden den kooperativa formens mest uppskattade och människonära manifestation, och att de nu prisas för sitt arbete sprider ytterligare ljus över verksamheten.

– Vi blev lite överraskade av utmärkelsen. Vi har bestämt att det blir kalas 1 juli, då kooperativet fyller 30 år, berättar glada verksamhetschefen Anita Eriksson.

Hotagsfjärden blev 1992 Jämtlands läns första kooperativa äldreboende med omsorgs- och servicetjänster, där skapandet var sprunget ur bygdens önskemål. Mycket vatten har runnit under den närliggande bron sedan dess, och det är både lyckliga omständigheter och medvetna arbetsinsatser som tagit kooperativet till denna framgång.

– Just nu har vi sju boende, och fyra anställda plus en vikarie. Personalen har precis hjälpts åt att renovera en lägenhet, som vi nu söker en hyresgäst till. Dessutom har kooperativet nyligen blivit skuldfritt, eftersom vi gjorde den sista inbetalningen på lånet i februari, konstaterar Anita Eriksson när hon och kollegorna dricker 10.30-kaffet tillsammans med några av hyresgästerna.

När jag pratade med läkaren senast så framförde jag önskemålet att bli 150 år, varken mer eller mindre.

Någon som har stenkoll på kooperativets historia och förutsättningar är 92-årige Nils-Erik Pålsson. För honom var det givet att bosätta sig på Hotagsfjärden när krafterna inte räckte till för att sköta gården i Rörvattnet, några kilometer bort. Han gestikulerar entusiastiskt när han beskriver sin tillvaro på äldreboendet.

– När jag pratade med läkaren senast så framförde jag önskemålet att bli 150 år, varken mer eller mindre. Det optimala skulle vara om vi hade 20 boende här, men det är också viktigt att det inte blir för stort. Det anser jag vara problemet med äldreomsorgen i dag, att det är alldeles för stora enheter, säger Nils-Erik och får medhåll från de övriga.

Vilka förutsättningar krävs det då för att driva ett äldrekooperativ på landsbygden? Finns det någonting i den närliggande strukturen som är avgörande, eller räcker det med god vilja och tillräckligt många intressenter?

– För oss har det varit avgörande att kunna stå på flera ben. Vi utför inte bara hemtjänst till boende på Hotagsfjärden, utan även till folk i vårt upptagningsområde Gunnar­vatt­net/Valsjöbyn ner mot Rötviken, Rörvattnet, Häggsjövik, Skärvången och Åkersjön. Dessutom sköter vi mat och städ på förskolan Vikebo, förutom att vi också utför RUT-tjänster via vår Städservice, exempelvis gräsklippning, fönsterputs med mera, berättar Anita Eriksson.

Jag gillar att det är litet och familjärt, och att
det är individuellt upplägg på boendet.

Hotagsfjärden är med andra ord en angelägenhet för hela bygden, inklusive affären Handlarn några stenkast bort, som också drivits framgångsrikt i kooperativ form. Inte minst så genererar Hotagsfjärden samhällsbärande arbetstillfällen, förutom att genom sin blotta existens höja livskvaliteten som bor där. De boende får utefter sin förmåga avgöra hur mycket hjälp de vill ha, när det exempelvis kommer till måltider och andra praktiska göromål. All eventuell vinst går direkt tillbaka till verksamheten, vilket borgar för att boendet ska fortsätta att vara attraktivt. Utmärkelser i all ära, men det kanske mest trovärdiga betyget kommer från personalen själva.

Carina Eriksson, som jobbat på Hotagsfjärden i omgångar sedan 2009, öser exempelvis beröm över sin arbetsplats.

– Här är det bäst. Jag gillar att det är litet och familjärt, och att det är individuellt upplägg på boendet. Här ska jag bo själv, om jag kommer så långt, säger hon och skrattar.

Som sagt. Den 1 juli blir det kalas med kaffe och tårta i Rötviken. Vi föreslår att du åker dit och låter dig inspireras…

Text och foto: Anders Lundin

Motivering Årets kooperativ:

”Som Jämtlands läns första kooperativa äldreboende med omsorgs- och servicetjänster med inflyttning 1992 fyller dessa kooperativa pionjärer 30 år i år. Med en bred ägarmodell bland medborgarna i området och som garanterar äldreboendes inflytande har kooperativet utvecklat en hållbar verksamhet med trivsel och kvalitet i omvårdnad för de boende och utförande av uppskattade servicetjänster för bygdens äldre”.

Bojan Berglund flyttade från Valsjöbyn till Rötviken. Även om hon längtar tillbaka ibland så trivs hon på Hotagsfjärden. Här i glatt samspråk med Carina Eriksson.

Meny