Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Hälsorum är mest populär i Sverige

Nu välkomnar personalen ännu fler till Hälsorum, som fått högst betyg av alla i den Nationella patientenkäten för hälsocentraler. Här Lotta Wallner, Birgitta Olofsson, Jessica Wånggren och Kina Häggkvist.

När landets vårdtagare delar ut betyg till sina hälsocentraler så är det jämtländskt i topp. Det är återigen kooperativet Hälsorum i Offerdal som tar plats i rampljuset – och nu öppnar de famnen för ännu fler patienter.

Kooperativet Hälsorum i Änge måste sägas vara själva definitionen av en fram­gångs­saga när det kommer till primärvård och dess betydelse för närområdet. Under sina drygt trettio år har kooperativet i Krokoms kommun vunnit en självklar plats i medborgarnas hjärtan, till den grad att de nu kan titulera sig bäst i landet.

När begreppet framgång används för att beskriva privata vårdutförare, så är det kanske lätt att associera till ekonomi och positiva siffror i bokslutet till gagn för aktieägare. Så är inte fallet med Hälsorum. Allt eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten, alltså till gagn för patienter och personal.

– Just nu håller vi på att byta ventilationssystem och tak. Ekonomiskt går det jämnt upp, faktiskt med lite minus emellanåt. Som tur är beviljades vi bygdemedel för en del av renoveringskostnaderna, berättar Hälsorums verksamhetschef Jessica Wånggren.

Just detta har varit en märkvärdig vinter för Hälsorum. Dels så nåddes kulmen kring pandemin med vidhängande vaccinationer, och dels så har hälsocentralen fått det allra finaste betyget som går att finna i vårdsammanhang. I den nationella patientenkäten sprider vårdtagarna beröm över Hälsorum och dess verksamhet.

– Vi fick högst resultat i både regionen och i landet. Vi brukar visserligen ha bra resultat och har legat tvåa och trea tidigare, men nu blev vi alltså bäst, berättar en stolt Jessica Wånggren som varit med på resan sedan 2018, och innan också då hon jobbade som konsult åt kooperativet.

Några delar ur Nationella patientenkäten som Jessica lyfter handlar om emotionellt stöd, tillgänglighet, trygghet och framför allt bemötandefrågor där Hälsorum får toppbetyg.

Nu öppnar alltså Hälsorum famnen för ännu fler patienter. Framför allt vänder de sig till människor inom Krokoms kommun, som uppmuntras söka sig till hälso­cen­tralen. Med befintlig styrka på tjugo personer, innefattat både hälsocentral och före­tags­hälsovård, så kan de klara åtminstone ytterligare 200 patienter utöver de 2 200 som redan är listade.

– Om det skulle komma ännu fler så får vi helt enkelt öka bemanningen. Budskapet är att alla är välkomna hit, hälsar Jessica som själv jobbar deltid som kurator på Hälsorum.

Offerdal befinner sig i flera avseenden på landsbygdsutvecklingens huvudled, där inte minst centralorten Änge spås en gyllene framtid med flera nyetableringar senaste året, såsom konditori och tandläkarmottagning.

Bara en mil bort blomstrar dessutom det rikskända Projekt Kaxås, som genererat 160 nya invånare i en synnerligen lyckad inflyttningskampanj. En av dem som flyttat dit med familjen är Roland Ahlström från Göteborg, som strösslar beröm över hälsocentralen i Änge.

– Vi var hit och hälsade på innan vi bestämde oss, och en av punkterna som fick oss att flytta var närheten till bra vård. Det är rena lyxen att ha en hälsocentral ”mitt i skogen”, speciellt för oss som har barn, säger Roland Ahlström.

Själv besöker han Hälsorum denna dag för att få ännu en omgång vaccin, där sjuksköterskan Linda Emilsson med van hand utför jobbet.

– Pandemin har styrt mycket av verksamheten de senaste åren, och det ska tilläggas att vi har klarat allt själv utan externt stöd, till skillnad mot de regionala hälsocentralerna, säger hon med stolthet i rösten.

Personalen på Hälsorum hälsar också att det blir kalas efter sommaren, både med anledning av utmärkelsen, för att inviga de nyrenoverade lokalerna och som ett litet försenat 30-årsjubileum. Även här är alla välkomna – om det inte redan är underförstått…

Text och foto: Anders Lundin

Jessica Wånggren i samspråk med sjuksköterskan Linda Emilsson, som kan pusta ut efter en intensiv med bland annat massvaccineringar.

Meny