Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Industriföretag i Krokom hungriga på utveckling– Samverkan med universitet viktig pusselbit

Från vänster, Björn Hammarberg, ordförande näringslivsutskottet, Mattias O´Nils, professor Mittuniversitetet STC Research Center, Ludde Edgren, avdelningschef Mittuniversitetet i samband med möte med företagare i Krokoms kommun.

Mittuniversitetet har besökt sju av åtta kommunstyrelser i Jämtlands län, där Krokoms kommun var en. Och det visade sig snabbt att samverkansmöjligheterna är stora. Det konstaterade både ordförande i näringslivsutskottet, Björn Hammarberg, och representanter från näringslivet. En träff mellan lokala industriföretag och Miuns professor Mattias O´Nils hölls redan i förra veckan och nu hoppas man på ett konkret samarbete som ska leda till utveckling för företagen.

Mittuniversitetets rektor Anders Fällström och avdelningschef Ludde Edgren har tillsammans besökt kommunstyrelsen i Krokoms kommun för att lyssna till kommunens utmaningar och framtidstankar.

– När Mittuniversitetet presenterade att de var intresserade av att hitta samverkansformer utanför universitetet nappade vi direkt och bjöd in till ett förutsättningslöst möte med ett antal företag, säger Björn Hammarberg, M, ordförande i näringslivsutskottet och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Företagen fick berätta om sina behov och utmaningar och professor Mattias O´Nils berättade om universitetets möjligheter. Smart industrialisering i Krokom är arbetsnamnet för samarbetet och än så länge är det i sin linda - men Björn Hammarberg ser stora möjligheter.

– Vi har många fina industriföretag i Krokoms kommun men konkurrensen internationellt är hård. Det gäller att vara relevant både nu och i framtiden. Ska vi vara det framöver måste vi hänga med i samma utveckling som omvärlden har och jobba med produkt- och affärsutveckling på ett strategiskt plan. Där ser jag en stor möjlighet att tillsammans med Mittuniversitetet säkra framtida affärer för företagen och därmed arbetstillfällen i kommunen, säger Björn Hammarberg.

Utifrån mötet har företagen nu direktkontakt med professor Mattias O´Nils om hur en samverkan skulle kunna ta form. Det kan handla om att ha en gemensam doktorand, skapa forskningsprojekt tillsammans eller överföra kunskap via till exempel korta kurser för yrkesverksamma. Forskningscentret där Mattias är föreståndare heter STC Research Center, där STC står för Sensible things that communicate.

– I högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte. Men också verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta. Det här ligger alltså helt rätt i linje för oss. Och, vi vill att vår kunskap och forskning ska nå fler än forskarna själva och då är samverkan med näringslivet mycket bra, säger Ludde Edgren, avdelningschef vid Mittuniversitetet.

Krokoms kommun uppmuntrar nu fler intresserade företag att höra av sig till näringslivsrådgivarna.

– Det finns inga stängda dörrar, utan det här projektet är öppet för alla. Det är dock viktigt att företagen känner att de har tid och resurser att lägga på att gå in i ett samarbete. Har de det så tror jag att både företagen och vi som kommun kommer vinna på det långsiktigt, säger Björn Hammarberg.

Meny