Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Co-working skapar möjligheter i Krokoms kommun

Co-workinghubbar har blivit vanligare de senaste åren genom det ökade fokuset på distansarbete, och är särskilt betydelsefulla på landsbygden. Här i närområdet har hubbar främst funnits i Åre och Östersund, men några har startats även i Krokoms kommun. I Almåsa invigs snart den nyaste.

Co-workinghubbar, eller arbetsplatshubbar, är helt enkelt kontorsplatser man kan hyra där man sitter tillsammans med andra entreprenörer eller arbetare. Ofta ingår mötesrum, fika eller andra fördelar utöver själva kontorsplatserna. Det är ofta möjligt att hyra kontorsplatserna över kortare tid än vanligt för att möjliggöra flexibilitet.

I en analys som gjordes åt Region Jämtland Härjedalen visas på fördelarna med co-workinghubbar på landsbygden. Här skapar hubbarna unika möjligheter för lokala företagare och distansarbetare att träffa varandra och hitta samarbetsmöjligheter, samtidigt som man kan nätverka med till exempel fritidshusägare som distansarbetar från orten där de har sitt fritidshus.

I Krokoms kommun finns goda förutsättningar för att starta co-workinghubbar i vår levande landsbygd med både fastboende och fritidshusägare. Under pandemin ställdes flexibla kontorsplatser i ordning på Laxsjö bygdegård.

– Vi fick stor uppmärksamhet kring kontorsplatserna, säger Malin Sundqvist, byambassadör. Även om det inte var jättemånga som hyrde kontorsplatser ledde uppmärksamheten till att desto fler fick upp ögonen för Laxsjö, hyrde hus och semestrade här.

Den 29 augusti är det invigning för en ny co-workinghubb i kommunen: Cowork Almåsa AB, som håller till ett hus nära Almåsa skidbacke där det kommer finnas åtta kontorsplatser att hyra. De drivande i projektet hoppas att kontoret kommer locka både besökande skidåkare, nyinflyttade som distansarbetar och lokala företagare.

– Vi har redan börjat få hyresgäster, säger Mattias Bångman. Vi har jobbat länge med detta och det känns roligt att äntligen få erbjuda den här möjligheten, både till dem som annars jobbar hemifrån och till dem som vill kunna kombinera jobb och semester på ett enklare sätt.

Även om co-workingtrenden ökade i och med pandemin är det tydligt att flexibla kontorsplatser fortsatt är efterfrågade och är något som berikar bygden, och vi är glada att fler aktörer etablerar sig!

Meny