Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

De ser Krokom som en öppen famn

Bild på Mekdes Ghebrehiwet Tekle och Abdul Rahman

Mekdes Ghebrehiwet Tekle och Abdul Rahman har funnit sig väldigt väl tillrätta i Krokoms kommun. Både Mekdes och Abdul jobbar som språkstöd, men funderar på att läsa vidare till socionom.

Mekdes Ghebrehiwet Tekle och Abdul Rahman Khalaf kommer från skilda länder och har olika bakgrunder. I Krokom är de kollegor, båda arbetar som språkstöd inom kommunens enhet Arbete och integration.

Mekdes Ghebrehiwet Tekle är 31 år och uppvuxen i Eritreas huvudstad Asmara där hon gick i privat italiensk skola och läste internationell bokföring på gymnasiet. Till Sverige kom hon ensam i maj 2013. Efter en kort vistelse på asylboendet i Grytan placerades hon på Föllingegården i Föllinge. En flytt så långt norrut var inte direkt något som Mekdes gillade.

– Nej, jag ville inte bo i Jämtland då eftersom jag var van att bo i en stor stad. Men nu har jag ändrat mig, säger Mekdes och ler.

Med tiden fick Mekdes sitt uppehållstillstånd, pluggade på SFI samtidigt som hon jobbade deltid som språkstöd i sitt modersmål Tigrinja. Sedan 2016 är hon tillsvidareanställd och har funnit sig väl tillrätta i Krokom där hon bor i lägenhet tillsammans med sin dotter Ruth, nio månader gammal.

– Jag trivs så med bra integrationsjobbet och vi har en jättefin arbetsmiljö. Just nu varvar jag jobb med föräldraledighet, det är också härligt. Men längre fram kanske jag fortsätter att utbilda mig, kanske till socionom, berättar Mekdes.

Mekdes kollega Abdul Rahman Khalaf, 23 år, från Syrien anlände till Sverige sommaren 2017 och till Trångsviken i början av september samma år. En resa som tog lång tid eftersom han först kom till Grekland där han tillbringade 470 dagar i ett tältläger. Abdul började plugga svenska på Folkuniversitetet redan i oktober samma år och tog egna initiativ för att snabbt kunna etablera sig i samhället.

– Jag sökte mig till föreningslivet, bland annat Näldens IF för att kunna umgås och träffa folk. När jag flyttade in i min lägenhet skrev jag ett brev och bjöd in mina grannar på söndagsfika, en tredjedel kom, det tycker jag var jättehärligt, berättar Abdul.

Att Mekdes och Abdul trivs med jobbet och tillvaron råder det ingen tvekan om

På facebook såg Abdul att de sökte frivilliga till integrationsenheten som kunde hjälpa till med språket och kontaktade Elisabeth Wickzell, chef på enheten för Arbete och integration. Och på den vägen är det. Abdul har nu jobbat som språkstöd i arabiska och kurdiska i sex månader och är glad över den chans han fått.

– Jobbet har gett mig självförtroende, jag trivs jättebra och har hittat min plats i samhället. När jag träffar nyanlända ser jag mig själv och förstår vad de känner och vet att de behöver prata, då kan jag vara ett stöd, säger Abdul.

I Syrien hade Abdul avverkat hälften av sina studier till jurist när kriget bröt ut. De studierna är han inte längre intresserad av att fortsätta.

– Jag vill gärna studera vidare men nu är jag mer inne på att bli socionom, det skulle passa mig som hand i handske, förklarar Abdul.

Att Mekdes och Abdul trivs med jobbet och tillvaron råder det ingen tvekan om. Inte heller att de är ambitiösa och vill fortsätta utvecklas, det handlar både om att skaffa mer kunskap i sina yrkesroller och skapa en bra tillvaro och vardag i Krokom. Just nu håller Mekdes och Abdul på att lära sig köra bil och ser fram emot att ta körkort. Medarbetarna inom Arbete och integration uppmuntras att ta körkort. Körkortet får de själva bekosta. Men eftersom teorin kan vara lite knepig att klara på egen hand har de, varje fredag, möjlighet att plugga tillsammans med en lärare som stöttar.

– Vi tycker om att bo i Krokom eftersom det är mångkulturellt och som en öppen famn. Vi hoppas att vi tillsammans kan göra Krokom ännu bättre, avslutar Mekdes och Abdul.

Thory Andersson

Meny