I Krokoms kommun är en stor andel av befolkningen företagare. För att kommunen ska blomstra är det viktigt att entreprenörer har goda förutsättningar att utveckla sina företag. Det är många faktorer som spelar in, till exempel passande infrastruktur och möjlighet att anställa kompetent personal, men finansiering är också oerhört viktigt. Det finns många lösningar, beroende på företagets typ och vilken investering man vill göra.
– Ofta får man som företagare ta in kapital från olika finansiärer. Riskkapital eller företagsstöd fungerar ofta som pusselbitar tillsammans med företagets eget kapital och bankfinansiering, berättar Håkan Åsberg som är näringslivsrådgivare på Krokoms kommun.
Som företagare kan detta vara lite snårigt att navigera, större finansiärer kan ha arbetssätt som inte är anpassade till mindre företag i glesbygd.
– Vårt arbete med Kapitalförsörjningsdagen började med att en företagare inte fick låna pengar för att bygga en fastighet i Krokom, berättar Håkan Åsberg.
Efter den händelsen gick Krokoms kommun ihop med föreningen Företagarna, Peak Innovation och Torsta för att ordna en träff där kommunens företagare kan möta banker och andra finansiärer. Företagarna får lära sig mer om olika sätt att få finansiering och banker och andra finansiärer får en bättre bild av Krokoms kommun och näringslivet i kommunen.
Den 20 september gick alltså Kapitalförsörjningsdagen av stapeln under en förmiddag på Grönt Center i Ås. Finansiärer som Almi, Norrlandsfonden och Handelsbanken fick både träffa investeringssugna företagare och höra om de utvecklingsplaner som finns i Krokoms kommun. Längst resväg hade föreläsarna från Lokalfinansiering Gotland som berättade om sin digitala plattform där ortsbor kan delfinansiera lokala företagssatsningar. Frågorna duggade tätt och det var tydligt att många deltagare tyckte att idén var spännande.
Under träffen fanns gott om mingeltid när företagare och finansiärer hade tillfälle att prata med varandra om konkreta frågor och samtalssorlet var konstant i lokalen. David Åhlén var en av besökarna som genom samtalen fick bättre insikt i vilka slags finansieringsmöjligheter som finns.
– Jag fick väldigt bra information av Region Jämtland Härjedalen, som berättade vart man kan vända sig och vilka typer av stöd som finns.
Evelina Åslund Bäck på Joy Event Hunt and Health tyckte att det var givande att få nätverka med de andra deltagarna.
– Det var den största anledningen till att jag anmälde mig. Sen uppskattade jag att det fanns utställarmontrar så att jag kunde gå runt och prata med de olika finansiärerna i lugn och ro.
Hanna Gimbergsson Lindh
Tidigare på temat 19 300 invånare
MÅLET ÄR 19 300 INVÅNARE
VARFÖR MÅSTE KROKOM VÄXA?
VAD SÄGER POLITIKERNA OM KROKOMS KOMMUNS MÅL?
NYTÄNK FÖR BÄTTRE SERVICE
Krokom har ett gynnsamt läge