Helleberg – en pralin med passion

Tina Miinin driver sedan 12 år Tinas Praliner i Helleberg. Det som då började med några egengjorda praliner som hon modigt undrade om Telegott i Östersund ville sälja, har nu blivit en riktig chokladsuccé över hela vårt land.

Tina äter choklad varje dag, Lisa hittar själens punkt och Christer har funnit naturens medicinskåp. Likt en pralin är byn Helleberg liten med sina 35 bybor, men smaken är fyllig och stor. Det är en familjär och passionerad by med en stor framtidstro och många företagare – och för chokladälskaren är det en ren njutning att besöka den.
#193byar #ByHelleberg

– Det här är själens punkt, säger Lisa Green och trycker in en liten guldnål på ett speciellt ställe i örat för att få i gång cirkulationen i kroppen.

Egentligen använder inte hon nålar utan fingrar när hon behandlar människor. Det är akupressur som hon arbetar med i sitt företag Fjällugglans helhet, en lite smärtsam behandling säger hon skämtsamt, men där ett välmående uppstår efteråt.

– Det här är inget hokus pokus utan det här har använts i tusentals år i Kina.

Lisa är uppvuxen i byn och flyttade tillbaka för nio år sedan.

– Entusiasmen för framtiden finns inbyggd i alla som bor här, säger hon.

Chokladlukten får alla smaklökar att vakna till liv när man går in genom dörren till Tinas Praliner. Bland uppdukat hembakt fika, egengjord glass i frysen och choklad i alla dess former kommer Tina Miinin in med en stor bricka nygjorda chokladhjärtan.

– Chokladen är slut, nu väntar jag på leverans för jag ska göra 500 till, säger hon.

Har man inte choklad så har man
inte så mycket passion

Uppe på höjden i byn har Tina förverkligat sina stora drömmar om de små handgjorda och egendesignade chokladpralinerna. Hobbyn för tolv år sedan har utvecklats till en professionell verksamhet med anställda där pralinerna säljs i hela Sverige.

– Har man inte choklad så har man inte så mycket passion. Choklad är inte godis utan vardagsnjutning, säger hon och skrattar.

Tina äter minst fem praliner varje dag och hon har verkligen satt Helleberg på kartan eftersom Tinas Praliner är både ett omtyckt besöksmål och dessutom byns mötesplats.

– Helleberg är gemenskap och här tar vi hand om varandra, säger Tina.

När jag kommer ut i skogen med
hundarna, då kan jag vila

I skålen på bordet hos Christer Fransson ligger några av Tinas praliner. Christer är stammis och tycker att det är väldigt lyxigt att ha ett café näst­gårds. Via en Blocket-annons hittade han och Helena Börjesson för tio år sedan till gården i Blästersved dit ingen GPS hittar. De köpte gården och bor sedan två år tillbaka permanent här. Christer som drivit eget företag hela livet blev utbränd för några år sedan.

– Det här är en stor kontrast till vårt tidigare liv i Trollhättan. När jag kommer ut i skogen med hundarna, då kan jag vila, säger han.

Läkaren som sjukskrev Christer sa att den enda medicin som fanns för honom var naturen. Nu bor han i den.

Se filmen: Vi bygger för framtiden

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny