Dialogmöten för utveckling Åsbygden

Krokoms kommun inledde redan 2022 en dialog med befolkningen i Åsbygden angående utvecklingen i området. Under hösten 2023 fortsatte och intensifierades dialogen med flera möten där idéer och förslag på utvecklingsområden kom fram. Under vintern har boende i postnummerområden tillhörande Åsbygden haft möjlighet att tycka till om vilka förslag kommunen ska prioritera. Nu har politiken tagit beslut om vilka åtgärder man vill gå vidare med.

Många av förslagen som kommit fram är områden som vi på kommunen är medvetna om behöver utvecklas och i många fall har arbetet redan påbörjats eller så finns planer för detta. I några fall är arbetet redan genomfört. Det har varit oerhört värdefullt med inspelen från invånarna som bidrar till den övergripande utvecklingen av Åsbygden. Förutom förslag som kan resultera i konkreta insatser under 2024-2025 tas åsikterna vidare i olika processer, till exempel i planeringen av ny skolgård och planprogrammet för centrala Ås. Slutligen är det upp till våra demokratiskt valda politiker att fatta beslut.

Nedan har vi listat förslagen i den ordning invånarna prioriterat förslagen, summerat från högst prioriterat i fallande skala. Man kunde prioritera upp till fem förslag. Förslag som har prioriterats högst har fått fem poäng, andra fyra poäng och så vidare. Vissa snarlika förslag eller förslag som hör ihop har vi tagit oss friheten att slå ihop. Ett sådant exempel är utvecklingen av centrala Ås och Jämtkrafthallen då de båda infaller under ett och samma planprogram som kommunen är i startgroparna med. Förslaget har placerats som det av de båda som hade högst prioritering.

Utifrån underlaget har politiken valt ut områden som vi vill realisera, utöver de insatser som redan är på gång:

  • Lekyta i Sånghusvallen
  • Utegym vid Jämtkrafthallen
  • Gemensam bastu – kan bli aktuellt när detaljplanen för Ås båthamn blir klar.
  • Vi vill även utveckla tillgänglighetsanpassade lekytor och behöver hjälp från dig som har barn med särskilda behov. Kontakta oss på krokoms.kommun@krokom.se.

Nästa steg

Kommunen tar kontakt med föreningar för att inleda samarbete kring de prioriterade åtgärderna. Ambitionen är att påbörja ett arbete i år.

Sammanställning enkät enligt poäng­sammanställning

Bevara gröna ytor och skog så mycket som möjligt för att möjliggöra friluftsliv, egen träning, utevistelse mm

En fördjupad översiktsplan för Älvområde Krokom kommer att påbörjas under 2024 och hanterar ytor som ska bevaras och utvecklas för rekreation och friluftsliv. Arbetet med översiktsplanen är en viktig del i den långsiktiga samhällsutvecklingen.

Gör fler gång-/cykelvägar längs eller till och från: - Tängvägen - Ås ängar till skolan och övriga Ås - Ica ToGo - Åskors-föreningshuset-Jämtkrafthallen - Dvärsätt-Ås.

Ansvar för vägar och övergångar ligger i första hand på Trafikverket men kommunen är med och påverkar och ställer krav. Jämtlands län får begränsat med medel för de statliga vägarna.

Tängvägen ligger i regional transportplan och det kommer påbörjas ett arbete med en vägplan under 2024. Det är första steget i att ta fram gång- och cykelvägar i området.

Övergångar samt gång- och cykelvägar vid Åsvägen och Tängvägen är byggda och bekostade av kommunen. Skisser finns framtagna för hur stråken bör gå inne på kvartersmark och det är upp till respektive fastighetsägare, Krokomsbostäder och BoNorr, att genomföra detta.

Nyhemsvägen ligger i regional transportplan som ett prioriterat objekt. Det innebär att det inom en tioårsperiod kommer att genomföras ett arbete med att förbättra trafiksituationen i området. För Åskorset pågår ett arbete med att ta fram en planskild korsning. Dialog pågår med Trafikverket.

Det finns idag ingen plan för en förbindelse mellan Ås och Dvärsätt men kommande byggnationer kommer att kräva en översyn av trafiksituationen.

Krokoms kommun tar över vägföreningarna i Ås

I samtliga orter i Krokoms kommun förutom själva centralorten Krokom har vägarna enskilt huvudmannaskap, det vill säga vägarna förvaltas av föreningar. I dagsläget är det inte aktuellt för kommunen att ta över dessa föreningar då det är väldigt resurskrävande och sannolikt skulle kräva en markant höjning av kommunalskatten.

Utveckla Ås centrum och Jämtkrafthallen

Ett planprogram för Ås centrum är i uppstartsskedet och syftar till att sätta visionen hur centrala Ås kan komma att se ut i framtiden samt att ge området ett helhetsperspektiv för området runt Ås skola och Jämtkrafthallen. Planprogrammet undersöker möjligheter att utöka Jämtkrafthallen och vi tar med oss förslag om gym, utegym, samlingsplats med pulkabacke samt pumptrack. Planprogrammet ska även se till möjligheterna att utöka skolverksamhet samt ska belysa trygghetsfrågor och möjligheterna för kommersiell service, samlings- och hantverkslokaler med mera.

Vi har även haft dropin-träffar på Ås bibliotek med tjänstemän från plan- och trafikkontoret under april månad där invånarna fick komma med synpunkter.

Skapa gemensam bastu, bad-område (badbrygga, gång/cykelväg etc)

Det finns möjlighet att realisera detta tillsammans med föreningar vid Ås båthamn när planen vinner laga kraft.

Bygg ett trygghets/seniorboende

Det är Krokomsbostäder och privata aktörer som skapar trygghets- och seniorlägenheter. Den typen av boende i Ås diskuteras men det är ännu inte beslutat. Kommunen ansvarar för särskilda boenden som innebär vårdåtagande. Frågan om att bygga ett nytt särskilt boende är ett politiskt beslut och inget som är aktuellt i dagsläget.

En lekpark i Sånghusvallen uppe vid de sista etapperna

Kommunen är positiv till att bidra till en lekplats eller spontanidrottsyta i området och detta är ett av de prioriterade insatserna för 2024. Arbetet behöver ske tillsammans med samfällighetsföreningen för etapp fyra och fem som behöver ta initiativet och sedan söka bidrag. Driften kommer att belasta föreningen. Kommunen lämnade ett bidrag till etapp ett till tre som den föreningen genomförde och nu ansvarar för driften.

Bygg en simhall

Det kommer i närtid att genomföras en förstudie om behovet av simhallar. Förstudien får visa på om en simhall i Ås blir aktuell.

Sätt upp soptunnor/hundlatriner längs promenadvägar och gångbanor i Ås och Sånghusvallen

Det är vägföreningarna och inte kommunen som har ansvar för vägarna och därmed även upp till dem att sätta upp hundlatriner.

Utegym vid Jämtkrafthallen

Detta är en av de prioriterade åtgärderna under 2024 utifrån dialogen. Kommunen kommer att kontakta föreningar för att se hur vi kan samarbeta i arbetet.

Bygg en skoterled från Storsjön till befintlig skoterled vid E14

Det råder skoterförbud inom det området, det är alltså inte någon skoterled vid E14. Därmed är det inte aktuellt.

Utveckla skolgårdar i samverkan med skolbarnen

Innan vi började projektera om- och tillbyggnad av Ås skola hölls workshops med pedagoger och elever. Arbetsgruppen har besökt skolgården tillsammans med barn i olika åldersgrupper där de har fått tala om ifall det finns någon plats de är otrygg på skolgården, vilken del de tycker bäst om och om det är något de saknar. Detta har vi sedan tagit med oss i vår projektering av skolmiljön. Detta är en arbetsmetod vi har vid alla om- och nybyggnationer av skolmiljöer. Vi arbetar även med en tillgänglighetskonsult för att skapa framkomlighet på skolgården.

Etablera fler uppmärkta slingor än elljusspåren som gör att fler kan promenera utanför asfalt

Vi tar med förslaget inför arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Älvområde Krokom.

Bygg en modern, tillgänglig och inkluderande lekplats

Vi behöver se över befintliga lekplatser och har möjlighet att göra utveckla dem utifrån en särskild budget för tillgänglighetsanpassningar. Eftersom olika behov kräver olika åtgärder tar vi gärna emot förslag på hur detta skulle kunna se ut och välkomnar dialog om vilka behov som finns. Kontakta kommunen krokoms.kommun@krokom.se.

Utveckla fotbollsarenor

Krokoms kommun är medfinansiär till konstgräsplanen som Ås IF som jobbar för att få till på Hovängen samt det fotbollstält som byggs i Krokom där föreningarna samverkar för att få till projektet.

Utveckla ridhus och ridstigar

Ridhuset är nyligen utbyggt med 220 kvadratmeter för omklädningsrum och cafeteria som kommunen har gått in med medel för. Förslag om att utveckla ridstigar lyfts in till den fördjupade översiktsplanen för Älvområde Krokom.

Sätt upp bänkar efter gångvägar

En fördjupad översiktsplan för Älvområde Krokom kommer att påbörjas under 2024 och hanterar ytor som ska bevaras och utvecklas för rekreation och friluftsliv. Arbetet med översiktsplanen är en viktig del i den långsiktiga samhällsutvecklingen.

Mer aktiviteter i föreningar: - Dans - Kör- och musik - Golf och golfkurser - Lokala pubar

Det är föreningslivet som behöver göra detta. Kommunen kommer i och med planprogrammet för centrala Ås titta över behovet av lokaler för olika sammankomster.

Etablera ytterligare kommunal verksamhet dagtid så att politiker och tjänstepersoner kommer närmare medborgarna.

En fördjupad översiktsplan för Älvområde Krokom kommer att påbörjas under 2024 och hanterar ytor som ska bevaras och utvecklas för rekreation och friluftsliv. Arbetet med översiktsplanen är en viktig del i den långsiktiga samhällsutvecklingen.

Distriktssköterska i Ås

Det ligger på Regionen att ta ställning till detta.

Enkätresultat summerat

Enkätresultat summerat

Förslag

Summerade


poäng

GG. Bevara gröna ytor och skog så mycket som möjligt för att möjliggöra friluftsliv, egen träning, utevistelse mm.

744

X. Gör fler gång-/cykelvägar längs eller till och från: - Tängvägen - Ås ängar till skolan och övriga Ås - Ica ToGo - Åskors-föreningshuset-Jämtkrafthallen - Dvärsätt-Ås,

700

HH. Krokoms kommun tar över vägföreningarna i Ås

494

B. Utveckla Ås centrum

408

M. Skapa gemensam bastu, bad-område (badbrygga, gång/cykelväg etc)

402

C. Utveckla Jämtkrafthallen

324

L. Bygg ett trygghets/seniorboende

302

S. En lekpark i Sånghusvallen uppe vid de sista etapperna.

276

F. Bygg en simhall

274

R. Sätt upp soptunnor/hundlatriner längs promenadvägar/gångbanor genom Ås

246

G. Gör en plan för utbyggnad av spontanlekytor, både inomhus och utomhus

220

DD. Skapa möjlighet att träna, gym etc.

216

T. Utegym vid JK hallen.

211

I. Bygg en skoterled från Storsjön till befintlig skoterled vid E14

208

O. Utveckla skolgårdar i samverkan med skolbarnen

197

V. Etablera fler uppmärkta slingor än elljusspåren som gör att fler kan promenera utanför asfalt.

190

W. Bygg en modern, tillgänglig och inkluderande lekplats

174

H. Utred möjligheten för ex pumptrackbana, visa på lämpligt markområde

167

J. Informera/ta fram lämpliga lokaler (alternativt bygg) för kommersiell service och nöjen.

164

Q. Sätta upp latrintunnor i Sånghusvallen.

117

D. Utveckla fotbollsarenor

106

U. Bygg en pulkabacke/grillplats som blir en samlingsplats förbarnfamiljer vid JK-hallen

96

E. Utveckla ridhus och ridstigar

90

CC. Sätt upp bänkar efter gångvägar

89

N. Ordna hantverkslokaler (vävarstuga/träsnide mm)

68

II. Mer aktiviteter i föreningar: - Dans - Kör- och musik - Golf och golfkurser - Lokala pubar

48

K. Etablera ytterligare kommunal verksamhet dagtid så att politiker och tjänstepersoner kommer närmare medborgarna.

38

P. Bygg en gångväg från Ås Ängar till skolan

38

AA. rdna aktiviteter o underhållning när man kommer till äldreboende

13

Ä. Vintertid kan vara svårt att komma ut och träffa andra om man sitter i rullstol, bättre snöröjning och tillgänglighet till offentliga lokaler

8

Y. Iordningställ plats att annonsera sammankomster av olika slag. "Alla" officiella annonseringsplatser är borta i affärer eller ute.

4

A. Tag fram ett varumärke för olika delar i Åsbygden

3

BB. Hjälp till med att hitta andra med samma intresse, att göra aktiviteter med

3

Z. Information om vilka aktiviteter som erbjuds borde utvecklas bådedigitalt och på annat sätt för de som inte har tillgång till datorer

0

Å. Ordna platser och möjligheter att hålla kurser

0

Ö. Behov av hörslingor eftersom det är vanligt med hörselnedsättning bland äldre

0

EE. Anordna kurser för digitala verktyg och system

0

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny