Translate site

Startsida Krokoms kommun

Kontaktfamilj, kontaktperson

Att vara kontaktfamilj innebär framför allt att vara medmänniska. Det är en insats som socialtjänsten erbjuder när någon förälder saknar ett nätverk av släktingar, vänner och arbetskamrater, eller när det befintliga nätverket inte kan ge det stöd föräldern och barnet behöver.

Barn vill och behöver bli sedda. Du och din familj kan bli kontaktfamilj för något barn eller för syskon som skulle må bra av extra kontakt med andra vuxna. Du kan hjälpa ett barn som behöver särskild träning och stimulans. Om du engagerar dig får du väldigt mycket tillbaka! Det är en förmån att få hjälpa och stötta ett barn, att få se vad det betyder att få följa och uppmuntra ett barns utveckling.

Kontaktfamilj


Kontaktfamilj är en insats som ofta betyder hjälp till självhjälp. Du förebygger problem för den familj du ställer upp för genom att finnas till. Uppdragen kan se olika ut. Vanligtvis avlastar man föräldern genom att ta hand om barnet/syskonen en eller ett par helger i månaden. I uppdraget kan också ingå att ge föräldern stöd på annat sätt.

Kontaktperson – barn och ungdom


En kontaktperson är någon som umgås och hittar på aktiviteter tillsammans med ett barn eller en tonåring. Behovet kan se mycket olika ut, men gemensamt är behovet av en trygg vuxen som stöd och komplement till de övriga vuxna som finns runt omkring.

När och var man träffas och vad man hittar på gör man upp tillsammans. det kan till exempel handla om att gå på bio, gå ut och äta, promenera, träffas hemma hos varandra eller att baka tillsammans.

Du som vill bli kontaktperson
Som kontaktperson behöver du inte ha någon speciell utbildning eller erfarenhet. Det är ditt engagemang som är viktigt. Du bör också räkna med att ha uppdraget under en längre tid - minst ett år. Vi behöver kontaktpersoner i alla åldrar och både kvinnor och mån. Du måste minst vara 18 år. Du får stöd och ersättning i ditt uppdrag.

Uppdaterad 2018-02-15 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se